Transmetuar më 04-08-2023, 16:26

‘Pilula vrasëse e kancerit’ që duket se ‘asgjëson’ tumoret e ngurta, tani po testohet te njerëzit

Los Angeles, SHBA, 4 Gusht 2023 /noa.al/ Një "pilulë vrasëse e kancerit" duket se "asgjëson" tumoret e ngurta në zbulimet e hershme – duke i lënë qelizat e shëndetshme të paprekura.

Ilaçi i ri ka qenë në zhvillim për 20 vjet dhe tani po i nënshtrohet provave paraklinike në SHBA, raporton noa.al duke cituar Sky në SHBA.

I njohur si AOH1996, ai synon një variant kanceroz të një proteine ​​të quajtur antigjen bërthamor i qelizave proliferuese (PCNA).

Në formën e saj të mutuar, PCNA është "kritike" në replikimin e ADN-së dhe riparimin e të gjithë "tumorëve në zgjerim".

Pilula quhet AOH1996 dhe është rezultati i një pune kërkimore prej 20 vitesh dhe është zhvilluar nga një prej qëndra kërkimore më të mëdha në Amerikë, "City of Hope Hospital" në Los Anxhelos.

AOH1996 është duke u punuar nga City of Hope, një nga organizatat më të mëdha të Amerikës për kërkimin dhe trajtimin e kancerit.

Profesorja Linda Malkas, e cila ka zhvilluar ilaçin, shpjegoi: "PCNA është si një qendër kryesore terminale e linjës ajrore që përmban porta të shumta të avionëve.

Të dhënat sugjerojnë se PCNA është ndryshuar në mënyrë unike në qelizat e kancerit dhe ky fakt na lejoi të hartonim një ilaç që synonte vetëm formën e PCNA në qelizat e kancerit.

Pilula jonë kundër kancerit është si një stuhi dëbore që mbyll një qendër kryesore të linjës ajrore, duke mbyllur të gjitha fluturimet brenda dhe jashtë vetëm në aeroplanët që mbajnë qeliza kanceri," thotë profesoresha që ka zhvilluar ilaçin.

Ndërsa rezultatet fillestare janë premtuese, hulumtimi i deritanishëm ka arritur vetëm në përfundimin se AOH1996 mund të shtypë rritjen e tumorit në modelet e qelizave dhe kafshëve – me fazën e parë të një sprove klinike tek njerëzit që është tani në proces.

Pilula është treguar të jetë efektive në trajtimin e qelizave që rrjedhin nga kanceri i gjirit, prostatës, trurit, vezoreve, qafës së mitrës, lëkurës dhe mushkërive.

PCNA më parë ishte etiketuar si "i padukshëm" – dhe shpresohet se zbulimi mund të çojë në ilaçe më të personalizuara dhe të synuara për kancerin në të ardhmen. /noa.al