Transmetuar më 11-06-2023, 12:14

NASA ka nisur një anije kozmike si pjesë e një misioni në një përpjekje për të shmangur një "apokalips të mundshëm të internetit" që mund t’i lërë njerëzit pa akses në internet për muaj të tërë.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar për ndikimin e mundshëm të një stuhie diellore të ardhshme, e cila zakonisht quhet "apokalipsi i internetit", e cila mund të godasë brenda dekadës së ardhshme.

Anija kozmike, e cila u nis në vitin 2018, bëri një udhëtim të jashtëzakonshëm që e afroi atë me sipërfaqen e diellit, ku gjenerohet era diellore.

Sipas raportit, era diellore përbëhet nga një rrjedhë e vazhdueshme e grimcave të ngarkuara që burojnë nga atmosfera më e jashtme e diellit, e njohur si korona.

Pavarësisht kushteve të vështira të nxehtësisë dhe rrezatimit intensiv, Sonda Diellore Parker ngulmoi në mbledhjen e informacionit jetik për funksionimin e diellit.

Profesori Stuart Bale i Universitetit të Kalifornisë, i cili shërbeu si autori kryesor i studimit, shpjegoi rëndësinë e të kuptuarit të erës diellore.

"Erërat bartin shumë informacion nga dielli në Tokë. Pra, të kuptuarit e mekanizmit pas erës së diellit është i rëndësishëm për arsye praktike në Tokë," citohet të ketë thënë Bale.

"Kjo do të ndikojë në aftësinë tonë për të kuptuar se si dielli lëshon energji dhe drejton stuhitë gjeomagnetike — të cilat janë një kërcënim për rrjetet tona të komunikimit," shtoi ai.

Një ngjarje e tillë mund të bëjë që njerëzit të humbasin aksesin në internet për muaj apo edhe vite, duke i bërë satelitët dhe linjat e energjisë të padobishme.