Transmetuar më 25-05-2023, 17:11

Gjykata e Elbasanit, për shkak të afateve hetimore, ka vendosur të lirojë dy shtetasit rusë, Svetlana Timofeva dhe Mikhail Zorin, si dhe shtetasin ukrainas Fedir Alpatov. Sipas vendimit të gjykatës, Timofeva dhe Alpatov do të qëndrojnë nën masën detyrim paraqitje, ndërsa Zorin do të jetë në arrest shtëpiak. Këto masa do të vazhdojnë deri në përfundimin e hetimeve.

Ngjarja që solli në arrestimin e tyre ndodhi në fund të gushtit të vitit të kaluar, kur Svetlana Timofeva, Mikhail Zorin dhe Fedir Alpatov kishin tentuar të hyjnë në një zonë ish-ushtarake në Gramsh dhe kishin hedhur gaz djegës në gardianët ushtarakë të objektit. Pas arrestimit të tyre dhe ngritjes së akuzave për spiunazh, ata ishin vendosur në masën e arrestit me burg, një masë që ishte mbajtur në fuqi edhe pas ankimimit në Gjykatën e Apelit në Durrës.

Me vendimin e fundit të Gjykatës së Elbasanit për lirimin e tyre nën masa të ndryshme sigurie, hetuesit vazhdojnë me hetime të mëtejshme për të përfunduar dokumentimin e plotë të rrethanave të ngjarjes dhe për të vlerësuar përgjegjësinë penale të të arrestuarve.

Lirimi i dy rusëve dhe ukrainasit nga masa e arrestit me burg dhe vendosja e masave të ndryshme sigurie është një vendim i Gjykatës i bazuar në afatet hetimore dhe vlerësimin e provave të paraqitura në gjyq. Hetimet vijojnë për të siguruar drejtësi të plotë dhe për të përcaktuar dëmtimin e mundshëm të interesave kombëtare në lidhje me veprimet e tyre në zonën ushtarake të Gramshit.

Gjykatat nëpër vend veprojnë në përputhje me ligjin dhe parimet e drejtësisë për të siguruar një proces të drejtë dhe të drejtësi të përmbushur për të gjithë palët e përfshira në çështjet penale.