Transmetuar më 15-05-2023, 08:57

Katër dhoma të vogla, një palestër dhe shumë rërë të kuqe, kështu NASA e ka zbuluar një strukturë që pasqyron mjedisin marsian dhe në të cilën vullnetarët do të jetojnë për një vit në një kohë për të testuar se si do të jetë jeta në misionet e ardhshme në fqinjin e Tokës.

Katër vullnetarë do të fillojnë provën e parë këtë verë në bazën kërkimore të agjencisë amerikane të hapësirës në Hjuston, Teksas të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Gjatë këtij eksperimenti NASA planifikon të monitorojë shëndetin e tyre fizik dhe mendor për të kuptuar më mirë qëndrueshmërinë e njerëzve për periudha kaq të gjata izolimi.

Vullnetarët do të jetojnë brenda një shtëpie prej 160 metrash katrorë, të quajtur "Mars Dune Alpha", e cila përfshin dy banja, një fermë vertikale për të kultivuar sallatë, një dhomë të dedikuar për kujdesin mjekësor, një zonë për t’u çlodhur dhe disa stacione pune.

Një bllokim ajri çon në një rindërtim "të jashtëm" të mjedisit marsian – megjithëse ende ndodhet brenda hangarit.

Disa pjesë të pajisjeve që astronautët ka të ngjarë të përdorin janë të shpërndara rreth dyshemesë së kuqe të mbuluar me rërë, duke përfshirë një stacion meteorologjik, një makinë për prodhimin e tullave dhe një qilar të vogël.

Ekziston gjithashtu një shteg në të cilën vullnetarët do të ecin – ndërsa janë të pezulluar nga rripat, për të imituar gravitetin më të vogël të planetit të kuq – që ata do ta përdorin për të simuluar udhëtimet e gjata jashtë, që ka të ngjarë të bëjnë për të mbledhur mostra, për të mbledhur të dhëna ose që të ndërtojnë infrastrukturë.