Transmetuar më 18-03-2023, 16:52

Edhe pse nuk kishin probleme shëndetësore, familjet amerikane që mendonin se fëmijët e tyre ishin të shkurtër filluan t’u bënin fëmijëve injeksione hormonale.

Ndërkohë që praktika e quajtur ‘endokrinologji kozmetike’ po përhapet gjithnjë e më shumë, mjekët deklarojnë se procedura në fjalë mund të ketë rreziqe për shëndetin.

Kur një baba i Manhatanit, i cili foli për New York Postme pseudonim sepse nuk donte që emri i tij të njihej, mësoi në vitin 2021 se djali i tij 12-vjeçar ishte në përqindjen më të lartë në grafikun e tij të rritjes, ai ndërmori veprime për t’u përmirësuar gjendjen e fëmijës së tij.

Fëmija, gjatësia e të cilit ishte afërsisht 1.34 metra, u dërgua te mjeku endokrinolog pediatër dhe u konstatua se shtati i tij i shkurtër nuk ishte për shkak të ndonjë problemi shëndetësor.

Pas një vlerësimi të gjatë, familja vendosi që djalit të tyre t’i injektohej hormoni i rritjes për 3000 dollarë.

Babai Robert deklaroi se ata donin ta ndihmonin djalin e tij të rritej dhe tha: “Ne menduam se rezultati do t’ia vlente rreziku . ”

Ndërsa gazeta New York Post thekson se shumica e fëmijëve që mendohet se janë të shkurtër për moshën e tyre nuk kanë një gjendje mjekësore që pengon rritjen, familjet e pasura obsesive u drejtohen injeksioneve hormonale, ndërsa prindërit thonë se po përpiqen t’i mbrojnë fëmijët e tyre nga bullizmi nga bashkëmoshatarët dhe duan t’u ofrojnë atyre një trup më të shëndetshëm dhe më atletik.

Duke folur për gazetën, një nënë tjetër tha se “të gjithë të pasurit janë pas kësaj” dhe se disa familje i detyrojnë fëmijët të bëjnë injeksione.

“Familjet mendojnë se fëmijët e tyre do të jenë më atletikë dhe tërheqës kur u jepen hormone, por kjo u dërgon një mesazh negativ social fëmijëve në një moshë shumë të re dhe rrit rrezikun e problemeve të zemrës”, tha Dr Asher.

Ai deklaroi se është bërë gjithnjë e më shumë e zakonshme që nga viti 2003, kur u lejua përdorimi i hormoneve për rritje.

Dihet se në Kinë praktikohet gjerësisht edhe injektimi i hormoneve për fëmijët e shkurtër.