Transmetuar më 11-03-2023, 22:23

Ndërsa ne mund të kemi të gjitha format dhe madhësitë, disa individë dallohen vërtet nga turma. Njerëzit më të gjatë dhe më të shkurtër në botë ofrojnë perspektiva unike mbi ndikimin e gjatësisë në përvojat tona. Përgatituni për t’u habitur ndërsa gërmojmë në historitë e tyre të jashtëzakonshme dhe zbulojmë mënyrat e papritura sesi lartësia mund të formësojë jetën tonë.

Sulltan Kösen, ka një lartësi prej 2,5 metrash. Me origjinë nga Turqia, ai është kthyer në një legjendë të gjallë në Rekordet Botërore Guinness si personi më i gjatë në planet. Shtati i tij i jashtëzakonshëm i ka dhënë atij njohje mbarëbotërore, por gjithashtu ka paraqitur sfida unike për të në jetën e përditshme.

Kösen jeton me prindërit, 3 vëllezërit me gjatësi mesatare dhe motrën. Gjatësia e tij e ndaloi të mbaronte shkollën dhe tani punon si fermer me kohë të pjesshme. Ai deklaroi se ëndrra e tij më e madhe është të martohet me dashurinë e jetës së tij dhe të ketë fëmijë, duke thënë: “Po kërkoj dashurinë”. Ai vëren se të qenit i gjatë ka përfitime, duke përfshirë aftësinë për të parë larg dhe të qenit në gjendje të ndihmojë familjen e tij me punët e shtëpisë si varja e perdeve dhe ndërrimi i llambave.

Nga përpjekja për të gjetur rroba që i përshtaten deri te detyrimi për të kaluar nëpër porta, gjatësia e tij e ka bërë atë të dallohet në më shumë se një mënyra. Pavarësisht nga këto pengesa, ai mbetet një individ i përulur dhe zemërmirë, duke përdorur famën e tij për të rritur ndërgjegjësimin për kauza të rëndësishme dhe për të frymëzuar të tjerët që të përqafojnë dallimet e tyre.

Jyoti Amge mund të jetë e vogël në shtat, duke qënë vetëm 0.6 metra e gjatë, por ajo është më e madhe se jeta në personalitet dhe ambicie. E ardhur nga India, ajo mban titullin e gruas më të shkurtër në botë në Rekordet Botërore Guinness. Megjithatë, përmasat e saj të vogla nuk e kanë penguar, pasi ajo ka përdorur platformën e saj për të rritur ndërgjegjësimin për çështje të rëndësishme si xhuxhizmi dhe të drejtat e grave. Me një vendosmëri të ashpër dhe një dëshirë ngjitëse për jetën, Jyoti është një kujtesë se madhështia e vërtetë vjen në të gjitha format dhe madhësitë. Pavarësisht se përballet me shumë sfida për shkak të madhësisë së saj, ajo kurrë nuk e ka lënë gjatësinë e saj ta përcaktojë ose ta kufizojë potencialin e saj, duke frymëzuar të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd