Transmetuar më 10-03-2023, 09:41

Prokuroria federale në Belgjikë kërkon të çojë në gjykatë jo më pak se 128 të dyshuar në hetimin e një organizate kriminale që importonte kokainë në një shkallë të gjerë në Evropë. Ky është hetimi më i madh i “Sky ECC” në Bruksel, i cili në tetor 2021 çoi në 114 kontrolle banesash në të cilat u arrestuan 64 persona. Një nga të dyshuarit e përmendur në dosje është një oficer policie nga zona e Jugut (Anderlecht, Sint-Gillis dhe Vorst) i cili dyshohet se ka transmetuar informacion nga bazat e të dhënave të policisë.

Në mëngjesin e hershëm të 26 tetorit 2021, më shumë se 1,100 oficerë policie u vendosën në më shumë se njëqind kontrolle banesash në të gjithë vendin. Fokusi ishte në Bruksel, ku u kryen rreth tetëdhjetë kontrolle në banesa, duke përfshirë Sint-Jans-Molenbeek dhe Sint-Joost-ten-Node. Hetuesit çmontuan gjashtë laboratorë droge atë mëngjes, ku kokaina e importuar ripaketohej për t’u shpërndarë në të gjithë kontinentin evropian. Policia ka mundur të kapë gjithashtu dhjetëra armë zjarri, 67 automjete dhe 1 milion euro cash.

Në aksion janë arrestuar 64 të dyshuar. Këta ishin kryesisht shqiptarë dhe kolumbianë, të cilët ishin pjesë e një organizate kriminale ndërkombëtare. Hetimi nisi pasi gjykata arriti të godiste rrjetin “Sky ECC”. “Qëllimi ishte të destabilizonte sa më shumë tregtinë e kokainës në Belgjikë”, tha prokurori federal menjëherë pas aksionit të policisë.

Një vit e gjysmë pas serisë së parë të kontrolleve të banesave, hetimi për bandën ka përfunduar. Zyra e prokurorit federal kërkon të çojë në gjykatë gjithsej 128 anëtarë të dyshuar të bandës. Ata dyshohen ndër të tjera për pjesëmarrje në veprimtarinë e një organizate kriminale, trafik droge, pengmarrje, trafik armësh, falsifikim, trajtim të mallrave të vjedhura dhe korrupsion pasiv. Një nga të dyshuarit është një polic nga zona e Jugut (Anderlecht, Saint-Gilles dhe Vorst). Ai ka shkelur sekretin e tij profesional dhe ka transmetuar informacion nga bazat e të dhënave të policisë. Ndërkohë, një hetim i veçantë po zhvillohet për një avokat nga Brukseli, i cili gjithashtu ishte i përfshirë.

Dosja voluminoze, e cila përmban 328 faqe, do t’i paraqitet javën e ardhshme dhomës së këshillit në Bruksel, e cila duhet të vendosë nëse 128 të dyshuarit do t’i përgjigjen gjykatës penale. Nëse bëhet fjalë për këtë, mbetet të shihet se ku do të duhet të zhvillohet ai proces.