Transmetuar më 10-03-2023, 09:01

Sipas Zyrës së Koordinimit të Mbrojtjes Planetare të NASA-s, një asteroid i sapo zbuluar, afërsisht me madhësinë e një pishine olimpike, ka një “shans të vogël” për t’u përplasur me Tokën në 23 vjet. Kjo ngjarje mund të ndodhë në ditën e Shën Valentinit në vitin 2046.

Shansi që asteroidi të godasë tokën është 1 në 625 bazuar në projeksionet e të dhënave nga Agjencia Evropiane e Hapësirës, ​​megjithëse sistemi Sentry i Laboratorit Jet Propulsion i NASA-s ka llogaritur shanset më afër 1 në 560. Ky i fundit gjurmon përplasjet e mundshme me objektet qiellore.

Por shkëmbi hapësinor i quajtur 2023 DW është i vetmi objekt në listën e rrezikut të NASA-s që renditet 1 nga 10 në shkallën e rrezikut në Torino, një metrikë për kategorizimin e rrezikut të parashikuar të një objekti që përplaset me Tokën. Të gjitha objektet e tjera renditen në 0 në shkallën e Torinos.

Megjithëse DW 2023 kryeson listën, renditja e saj prej 1 do të thotë vetëm se “mundësia e përplasjes është jashtëzakonisht e pamundur, nuk ka nevojë për vëmendjen apo shqetësimin e publikut”, sipas Laboratorit Jet Propulsion, ndërsa një renditje 0 do të thotë “mundësia për një përplasje është zero.”

“Ky objekt nuk është shqetësues,” tha Davide Farnocchia, një inxhinier navigimi në Laboratorin Jet Propulsion në Pasadena, Kaliforni.

Zyrtarët e NASA-s kanë paralajmëruar se gjasat e ndikimit mund të ndryshohen në mënyrë dramatike pasi janë mbledhur më shumë vëzhgime të 2023 DW dhe janë kryer analiza shtesë.