Transmetuar më 06-03-2023, 08:40

Për dekada, njerëzit iu drejtuan cigareve në kohë stresi. Tani, një studim paraprak lë të kuptohet se të rinjtë po përdorin vaping në të njëjtën mënyrë.

Studimi, me afro 2,000 adoleshentë dhe të rinj amerikanë, zbuloi se ata që pinë nikotinë ose marihuanë kishin më shumë gjasa të raportonin ankth, depresion ose mendime vetëvrasëse. Në fakt, shumica e përdoruesve të avullit thanë se kishin vuajtur simptoma ankthi ose depresioni javën e kaluar, ndërsa mbi gjysma kishin menduar për vetëvrasje vitin e kaluar.

Gjetjet e lënë të hapur pyetjen e pulës dhe vezëve.

“Një nga sfidat është të nxirrni shkakun dhe efektin,” tha Loren Wold, një profesore në Kolegjet e Infermierisë dhe Mjekësisë në Universitetin Shtetëror të Ohajos.

Shumë nga të rinjtë e anketuar thanë në mënyrë eksplicite se kishin filluar të përdorin vape për t’u marrë me depresionin , duke përfshirë një të tretën e atyre që pinë marijuanë.

Kjo është shqetësuese, tha Wold, pasi askush nuk do ta konsideronte “vaping” një strategji të shëndetshme përballimi.

Wold, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, ishte autori kryesor i një raporti të fundit nga Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) mbi pasojat shëndetësore fizike të avullimit gjatë adoleshencës.

Ka ende shumë për të mësuar, pasi avulli është një fenomen relativisht i ri, tha Wold. Por është e qartë se ka efekte më afatshkurtra, duke përfshirë inflamacionin në rrugët e frymëmarrjes, rritjen e presionit të gjakut dhe rritjen e ngurtësimit në arterie.

Pra, të rinjtë që pinë duhan mund të “përgatiten për sëmundje të zemrës dhe mushkërive”, tha Wold.

Ajo që është “intriguese” në lidhje me gjetjet e reja, tha ai, është se ato e lidhin avullimin me shëndetin mendor.

Hulumtimi do të prezantohet në një takim të AHA në Boston. Studimet e publikuara në takime përgjithësisht konsiderohen si paraprake derisa të publikohen në një ditar të rishikuar nga kolegët.

Por rezultatet janë më të fundit në një linjë pune që ngre shqetësime për “epideminë” e avullimit midis të rinjve amerikanë.

Në vitin 2022, mbi 2.5 milionë fëmijë në SHBA raportuan se konsumonin avull, sipas Fushatës jofitimprurëse për Fëmijët Pa Duhan. Dhe shumë prej tyre nuk po eksperimentonin vetëm: Pothuajse gjysma e nxënësve të shkollave të mesme që pinë avull thanë se e bënin atë në shumicën e ditëve.

Pajisjet e avullimit funksionojnë duke ngrohur një lëng që prodhon një “avull”, duke i lejuar përdoruesit të thithin nikotinë ose THC (përbërësi aktiv në marihuanë). Por ndërsa avullimi nuk përfshin tym, ai nuk është i mirë.

Fëmijët janë ende të lidhur me nikotinën dhe po goditen nga dëmet e asaj droge (ose THC), e cila mund të përfshijë efekte në zhvillimin e trurit. Plus, tha Wold, lëngjet në pajisjet e avullimit nuk prodhojnë – në kundërshtim me besimin popullor – “avuj uji të padëmshëm”.

Kur nxehen, ato lëngje në fakt nxjerrin mbi 1000 kimikate, tha ai. Nuk dihet ende nëse këto ekspozime mund të ndikojnë drejtpërdrejt në shëndetin mendor të fëmijëve.

Gjetjet e reja bazohen në një anketë në internet me 1,921 adoleshentë dhe të rinj, të moshës 13 deri në 24 vjeç. Një shumicë thanë se kishin pirë avull muajin e kaluar, duke përfshirë 830 që thanë se kishin pirë nikotinë dhe THC.

Në përgjithësi, 70% e avulluesve vetëm me THC thanë se kishin probleme me ankthin javën e kaluar, ashtu si edhe mbi 60% e atyre që konsumuan nikotinë ose të dyja barnat. Kjo krahasuar me rreth 40% të pjesëmarrësve që nuk kishin pirë kurrë.

Ndërkohë, më shumë se gjysma e të gjithë atyre që avullonin kishin luftuar me simptomat e depresionit gjatë javës së kaluar, kundrejt një të katërtës së atyre që nuk avullonin. Disa – 20% deri në një të tretën – thanë se depresioni i kishte shtyrë ata të provonin avullimin.

Nuk është e qartë pse ata menduan se mund të ndihmonte, por Wold tha se ai dyshon se marketingu i industrisë është pjesërisht fajtor: Fëmijët janë të ekspozuar rregullisht ndaj imazheve dhe mesazheve që avullojnë në mediat sociale, në mënyra që e portretizojnë atë si “të lezetshme” ose një mënyrë për të shijuar jetën. .

Dr. Rose Marie Robertson, zëvendës shefe e shkencës dhe mjekësisë për AHA, është studiuesja e lartë në studim.

Ajo vuri në dukje “pikëpamjen e gjerë” – faktin që fëmijët sot janë të shqetësuar nga shumë gjëra, nga dhuna deri te përçarja në diskursin civil. Dhe ata kanë nevojë për ndihmë për t’u marrë me këtë, kështu që ata nuk u drejtohen substancave, tha ajo.

Kur bëhet fjalë për vetë avullimin, Robertson tha se problemi duhet trajtuar nga këndvështrime të ndryshme. Njëra është rregullimi.

“Ne mbrojmë politikat publike që kemi të dhëna për të demonstruar se do të ndihmojnë në parandalimin e fëmijëve nga marrja e avullit – gjëra të tilla si eliminimi i produkteve të duhanit me shije,” tha Robertson. “Aromat janë një pjesë e madhe e arsyes që shumë fëmijë fillojnë të pijnë.”

Në rastet kur fëmijët tashmë po avullojnë, shkollat potencialisht mund të ndërhyjnë për të ofruar ndihmë për të hequr qafe zakonin. Fatkeqësisht, tha Robertson, shumë shkollave u mungojnë burimet.

Në vend të kësaj, vuri në dukje ajo, studentët e kapur duke avulluar shpesh pezullohen nga shkolla – gjë që vetëm mund ta përkeqësojë situatën.

Sa për prindërit, Wold tha se është e rëndësishme që ata të flasin me fëmijët e tyre për rreziqet e avullit. Dhe nëse fëmija i tyre tashmë është duke avulluar, shtoi ai, kjo është një mundësi për të pyetur pse – dhe ndoshta të zbuloni se po merren me çështje të shëndetit mendor.

“Sfida me të cilën përballemi sot është se nuk ka asnjë nxitje financiare për zhvillimin e terapive që nuk përfshijnë farmaceutikë të shtrenjtë, kështu që mjekët nuk njihen me alternativat me kosto më të ulët”, thotë Teitelbaum. “Edhe terapitë e provuara anashkalohen – në dëm të pacientëve dhe mjekëve që kujdesen për ta. Pa fajin e tyre, mjekët dhe studentët e mjekësisë nuk mësojnë kurrë për terapitë e qëndrueshme për dhimbjet kronike që janë relativisht të lira.”