Transmetuar më 04-03-2023, 07:30

Tashmë janë 214,000 ndërtesa banimi në listat për prishje emergjente në zonat e fatkeqësisë në Turqi, tha Presidenti Recep Tayyip Erdogan gjatë takimit të parë të quajtur “Mburoja Kombëtare e Rrezikut të Turqisë”.

Ai vuri në dukje se tërmetet shkatërruese ndikuan drejtpërdrejt në jetën e rreth 14 milionë njerëzve dhe 3.5 milionë njerëzve iu desh të emigronin në pjesë të tjera të vendit. Prandaj, qëllimi i takimit është rritja e gatishmërisë për fatkeqësitë natyrore, përfshirë tërmetet, vërshimet, zjarret etj., tha ai.

Erdogan vuri në dukje se kur planifikohet zhvillimi i qyteteve të shkatërruara pas tërmeteve më të mëdha, përparësi do t’u jepet zonave në malësi dhe jo në ultësira. Restaurimi i vendbanimeve dhe hapat për të luftuar fatkeqësitë do të marrin parasysh ruajtjen e pamjes historike dhe kulturore të qyteteve.

“Të gjitha strukturat shtetërore të vendit janë të përfshira në eliminimin e pasojave të fatkeqësisë. Numri i banesave që do të ndërtohen në qytete dhe fshatra në zonat e fatkeqësive do të përcaktohet pas përfundimit të vlerësimit të dëmeve. Shtëpitë në zonën e fatkeqësisë do të ndërtohen brenda një viti përmes Administratës së Zhvillimit të Strehimit të Türkiye (TOKI). Ndërtesat nuk do të kalojnë disa kate dhe apartamentet do të jenë katërdhomëshe”, tha presidenti.

Ai shtoi se është e nevojshme të diskutohen jo vetëm masat për eliminimin e pasojave të katastrofës në provincat e jugut dhe juglindjes së vendit, por edhe puna që duhet bërë në zonat e tjera të prekura nga tërmeti të Turqisë.

Më 6 shkurt, dy tërmete të fortë goditën në juglindjen e Turqisë.