Transmetuar më 03-03-2023, 12:36

Egjipt- Rrezet kozmike zbulojnë një korridor të ‘fshehur’ 30 metra të gjatë në Piramidën e Madhe të Egjiptit.

Për vite me radhë, shkencëtarët e kanë ditur se kishte diçka të fshehur mbi hyrjen e Piramidës së Madhe. Tani më në fund e kanë zbuluar.

Rrezet kozmike dhe fotot nga një endoskop kanë zbuluar një korridor “të fshehur” brenda Piramidës së Madhe të faqes veriore të Gizës, mbi hyrjen e lashtë të piramidës, zbulon një studim i ri.

Piramida e Madhe u ndërtua me urdhër të faraonit Khufu (sundoi rreth 2551 p.e.s. deri në 2528 p.e.s.) në pllajën e Gizës dhe sot është rreth 456 këmbë (139 metra) e lartë. Është mrekullia e vetme e mbijetuar e botës së lashtë dhe ishte ndërtesa më e lartë në Tokë deri në vitin 1311, kur u përfundua kulla qendrore e Katedrales Lincoln të Anglisë 525 këmbë (160 m).

Një studim i ri zbulon se, pikërisht mbi hyrjen e lashtë të piramidës, ka të ngjarë të ketë një dhomë horizontale që shkon për 30 këmbë (9 m) në gjatësi dhe është 6.6 këmbë me 6.6 këmbë (2 nga 2 m) në gjerësi dhe lartësi. Ndodhet pas një strukture në formë chevron që është e dukshme jashtë piramidës, sipas studimit, të botuar të enjten (2 mars) në revistën Nature Communications.

Për të mësuar më shumë rreth zbrazëtirës, shkencëtarët futën një endoskop në korridor më 24 shkurt. Por deri më tani, ekipi nuk ka gjetur asnjë objekt brenda korridorit.

“Fotografitë e para të marra me endoskop duket se tregojnë se nuk ka asgjë, por ne nuk mund ta shohim ende të gjithë dhomën me saktësi,” autori i parë i studimit Sébastien Procureur, një fizikant me Komisionin Francez të Energjive Alternative dhe Energjisë Atomike. (CEA).