Transmetuar më 16-02-2023, 09:38

Japoni- Japonia njihet për teknologjinë e lartë dhe efektive. Për shkak të fatkeqësisë së madhe në Turqi, del në pah debati për mbrojtjen më të lartë antisizmike të ndërtesave bazuar në teknologjinë ekzistuese. Sipas rrëfimit të përbashkët, janë japonezët ata që konsiderohen pionierë në ndërtimin e rrokaqiejve, të cilat bazohen në amortizues të veçantë. Këta "amortizues" lejojnë ndërtesat të lëvizin, duke fshirë lëkundjet e kontrolluara, falë të cilave energjia thithet nga toka që lëkundet.

Njohuria dhe metodologjia e japonezëve, e cila ka ekzistuar dhe evoluar prej dekadash deri më sot, prezantohet në një video të shkurtër, e cila po qarkullon në Twitter. Ky është një klip nga ndonjë shfaqje, por e rëndësishme është që shikuesi sheh bodrumin e një ndërtese të vërtetë, kolonat e së cilës mbështeten mbi piedestale dhe amortizues të tipit lavjerrës.

Ndërtesa në fjalë ndodhet në Los Angeles, SHBA , në një zonë veçanërisht sizmike, Kaliforni. Është selia e Qendrës së Operacioneve Emergjente të Agjencisë së Mbrojtjes Civile të Kalifornisë dhe, siç shpjegon kreu i Qendrës, Chris Ibsen, për mbrojtjen më të lartë të mundshme antisizmike të ndërtesës, janë përdorur dy lloje amortizuesish.

E para dhe më mbresëlënëse është në formën e dy bazave të zbrazëta, eliptike, të cilat ndajnë kolonat e strukturës në pikën e tyre të ankorimit në bazamentet e betonit. Ibsen shpjegon se piedestalet janë vendosur në tokë, të themeluara në një thellësi prej 10-12 metrash. Gjysma e sipërfaqes së zbrazët rrëshqitëse është ngjitur në to. Pjesa tjetër, binjake e mekanizmit, është e vendosur vertikalisht, ndërsa ndërmjet dy pjesëve ka kushineta sferike, pra një lloj kushinetë.