Transmetuar më 12-02-2023, 16:46

Edhe në ditën më të shndritshme, është e pamundur për ne të shohim dritën e Diellit në të gjitha gjatësitë valore që lëshon, por një imazh i ri nga NASA zbulon në rrezet X “dritën e fshehur” të një ylli pranë,  me energji të lartë dhe më shumë frekuenca që janë të padukshme për syrin e njeriut.

“Drita e padukshme” emetohet nga materiali më i nxehtë në atmosferën e Diellit dhe u kap nga teleskopi orbital i NASA-s NuSTAR. Observatori hapësinor studion kryesisht objekte jashtë sistemit tonë diellor, si vrimat e zeza dhe yjet e shembur, por rregullisht u siguron astronomëve informacione rreth Diellit.

Imazhi i mësipërm është një “mozaik” vëzhgimesh të shumëfishta, pasi të dhënat e NuSTAR (me blu) janë të mbivendosura me vëzhgimet nga teleskopi Hinode i Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore (në të gjelbër) dhe matjet nga Observatori Dinamik Diellor (SDO ) nga NASA (ngjyrë e kuqe).

NuSTAR ka një fushë të vogël shikimi dhe nuk është në gjendje të “shohë” të gjithë Diellin nga orbita e tij aktuale rreth Tokës. Imazhi përfundimtar është në fakt një “kolazh” imazhesh të ndryshme, të marra në qershor 2022.

Rrezet X me energji të lartë të regjistruara nga NuSTAR ndodhen vetëm në disa pjesë të atmosferës së Diellit.

Në të kundërt, XRT i Hinode zbulon rrezet X me energji të ulët në gjatësi vale të emetuara nga e gjithë sipërfaqja e Diellit po ashtu SDO që “sheh” dritën ultravjollcë.

Një nga misteret më të mëdha të Diellit

NuSTAR mund t’i ndihmojë shkencëtarët të zgjidhin një nga misteret më të mëdha rreth yllit më të afërt: pse atmosfera e jashtme e Diellit, e ashtuquajtura korona, arrin një milion gradë Celsius dhe është të paktën 100 herë më e nxehtë se sipërfaqja e yllit.

Kjo ngre pyetje për shkencëtarët sepse energjia e Diellit vjen nga bërthama i tij dhe përhapet jashtë. “Është sikur ajri rreth zjarrit është 100 herë më i nxehtë se flakët”, komenton NASA.

Nxehtësia e koronës diellore mund të jetë për shkak të shpërthimeve të vogla në atmosferën e Diellit, të ashtuquajturat nanoflazime. Shpërthimet tipike janë shpërthimet e nxehtësisë, dritës dhe grimcave të regjistruara nga një gamë e gjerë observatorësh diellorë. Në të kundërt, nanofrezat janë ngjarje shumë më të vogla, por të dy llojet e shpërthimeve prodhojnë material më të nxehtë se temperatura mesatare koronale.

Por flakët tipike nuk ndodhin aq shpesh sa për të justifikuar temperaturat e larta të regjistruara nga shkencëtarët. NASA spekulon se nanoflakët mund të ndodhin më shpesh, duke ngrohur koronën në tërësi.

NuSTAR mund të zbulojë dritën nga materiali me temperaturë të lartë, i cili besohet se prodhohet kur shumë nanoflake ndodhin “njëkohësisht” në një rreze relativisht të vogël. Teleskopi orbital i lejon fizikantët të hetojnë se sa shpesh ndodhin nanofrezat dhe se si ato lëshojnë energji.

Vëzhgimet e përdorura në këto imazhe përkonin me fluturimin e 12-të të anijes hapësinore Parker Solar Probe të NASA-s në pikën më të afërt të orbitës së saj me Diellin.

Sonda diellore Parker po fluturon më afër yllit tonë se çdo anije tjetër kozmike në histori.