Transmetuar më 12-02-2023, 15:22

Toka si planet shoqërohet me fenomene kozmike. Vullkane, tërmete, stuhi…

Ekziston një vend në planet ku ndodhin lëvizjet sizmike dhe vullkanike më të mëdha, i vendosur përgjatë bregut të Oqeanit Paqësor.

Ky vend quhet “Unaza e zjarrtë” dhe kjo zonë integron deri në tre kontinente. Ajo është e rrethuar nga Argjentina, Kili, Peruja, Ekuadori, Kolumbia, Panamaja, Kosta Rika, Nikaragua, El Salvadori, Hondurasi, Guatemala, Meksika, Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja.

Përveç kësaj, vija bregdetare që kufizon këtë zonë është gjithashtu pjesë e Ishujve Aleutian, brigjeve dhe ishujve të Rusisë, Japonisë, Tajvanit, Indonezisë, Malajzisë, Filipineve, Timorit Lindor, Bruneit, Singaporit, Papua Guinesë së Re, Ishujve Solomon, Tongës, Samoas, Tuvalut dhe Zelandës së Re.

“Unaza e zjarrtë” ka një siluetë në një lloj forme patkoi. Sipërfaqja totale e mbuluar nga kjo zonë është rreth 40 000 kilometra. Deri në 90% të tërmeteve të planetit janë regjistruar atje, 80% e të cilëve kanë qenë nga më të rrezikshmit në planet.

Si të mos mjaftonte kjo, brenda kësaj unaze ka edhe 452 vullkane. Tre nga katër vullkanet aktive në planet ndodhen aty.

Shpjegimi i lëvizjeve sizmike të kësaj pjese të planetit qëndron në lëvizjen e pllakave tektonike dhe aktivitetin gjeologjik që ato gjenerojnë. Midis tyre ka lëvizje që prekin njëra-tjetrën, duke u mbivendosur njëra mbi tjetrën e duke shkaktuar tërmete me magnitudë të madhe.