Transmetuar më 10-02-2023, 06:04

Banka Botërore njoftoi të enjten se do të japë si fillim, 1.78 miliardë dollarë ndihmë për përpjekjet e rimëkëmbjes dhe rindërtimin e Turqisë pas tërmeteve të fuqishme.

Ndihma synon të mbështesë përpjekjet për lehtësim dhe rikuperim pas tërmeteve shkatërruese dhe pasgoditjeve në Turqi që tashmë kanë rezultuar në humbje masive jetësh, lëndime dhe dëme shumë të rënda në Turqinë jugore, thuhet në një deklaratë të BB që citon noa.al.

Banka Botërore tha se ka filluar gjithashtu një vlerësim të shpejtë të dëmit për të vlerësuar madhësinë e fatkeqësisë dhe për të identifikuar zonat prioritare për mbështetjen e rimëkëmbjes dhe rindërtimit.

“Në emër të Grupit të Bankës Botërore, ne shprehim ngushëllimet tona më të thella për popullin e Turqisë dhe Sirisë për humbjen e madhe që keni pësuar si pasojë e tërmeteve shkatërruese”, tha presidenti i Grupit të Bankës Botërore, David Malpass.

"Ne po ofrojmë ndihmë të menjëhershme dhe po përgatisim një vlerësim të shpejtë të nevojave urgjente dhe masive në terren. Kjo do të identifikojë fushat prioritare për rimëkëmbjen dhe rindërtimin e vendit ndërsa përgatisim operacionet për të mbështetur këto nevoja."

"Nevojat e menjëhershme dhe të ardhshme të Turqisë janë të mëdha dhe përfshijnë të gjithë gamën nga ndihma në rindërtim," tha Humberto Lopez, drejtor i Bankës Botërore për Turqinë.

Ndërsa partneriteti i Bankës Botërore me Turqinë daton në vitin 1950, ajo është një partner i madh në menaxhimin e rrezikut të fatkeqësive, zhvillimin urban dhe efikasitetin e energjisë në vend.

Banka Botërore tha se programi i saj në Turqi aktualisht qëndron në 30 operacione aktive kreditimi me vlerë 9 miliardë dollarë.