Transmetuar më 09-02-2023, 12:47

Vullneti për krijimin e Superligës Evropiane nuk është zbehur, pas projektit të dështuar dy vite më parë. Shefi ekzekutiv i A22, Bernd Reichart ka njoftuar një plan të ri që rikthen idenë e krijimit të një kompeticioni evropian të klubeve, këtë herë duke synuar një gamë shumë më të gjerë skuadrash.

Rikthehet në modë projekti i rikonceptuar, i dëshiruar shumë nga Real Madridi, Barcelona dhe Juventusi. Këtë herë Superliga Evropiane do të jetë i hapur për një gamë të gjerë pjesëmarrësish, me deri në 80 klube. Plani i ri bazohet në dhjetë parime kyçe që do të formojnë themelin e Superligës.

Garë mbi bazë të gjerë dhe meritokratike

Ai thotë se "Evropiani i Klubeve të Futbollit duhet të jetë një garë e hapur, me divizione të shumta dhe 60 deri në 80 ekipe, çka mundëson një shpërndarje të qëndrueshme të të ardhurave në të gjithë piramidën. Pjesëmarrja duhet të bazohet në meritat sportive; klubet duhet t’iu nënshtrohen promovimeve (ngjitjeve) vjetore dhe zbritjeve, nuk duhet të ketë anëtarë të përhershëm. Një kualifikim i hapur i bazuar në rezultatet kombëtare do të garantonte akses në garat për klubet në zhvillim, duke ruajtur dinamikën konkurruese në nivel kombëtar".

Turnetë kombëtarë, baza e futbollit

Klubet pjesëmarrëse duhet të vazhdojnë të angazhohen plotësisht në turnetë kombëtarë, siç janë sot. Në të njëjtën kohë, është jetike që të trajtohet nevoja për të balancuar, forcuar dhe bërë turnetë kombëtarë më konkurrues në të gjithë kontinentin. Garat evropiane duhet të luajnë një rol vendimtar për të kontribuar në këtë qëllim, duke gjeneruar dhe shpërndarë burime shtesë në të gjithë sistemin.

Përmirësimi i konkurrencës me burime të qëndrueshme

Për të përmirësuar konkurrencën e garave kombëtare dhe evropiane, nevojiten burime financiare shtesë për t’u ndarë brenda piramidës, si dhe rregullat e qëndrueshmërisë financiare që duhet të zbatohen me rigorozitet. Klubet gjithashtu kanë nevojë për stabilitet dhe parashikueshmëri më të madhe në të ardhurat vjetore, në mënyrë që të mund të bëjnë angazhime të arsyeshme dhe afatgjata për shpenzimet dhe infrastrukturën e lojtarëve. Një përmirësim i dukshëm në formatin dhe atraktivitetin e garave aktuale evropiane do të gjeneronte burime shtesë. Ofrimi për klubet i një minimumi prej 14 ndeshjesh evropiane të garantuara në sezon do të përmirësonte shumë stabilitetin dhe parashikueshmërinë e të ardhurave.

Shëndeti i lojtarëve duhet të jetë në qendër të lojës

Shëndeti i lojtarit duhet të jetë një komponent kyç në përcaktimin e numrit të ndeshjeve të luajtura çdo vit. Numri i ditëve të ndeshjeve të kompeticioneve evropiane për klube nuk duhet të rritet përtej asaj që parashikohet në kalendarët aktualë të garave. Organizatat e lojtarëve duhet të përfshihen për të mbrojtur shëndetin e tyre dhe duhet të promovohet gjithashtu dialogu social në të gjithë BE-në. Është gjithashtu e rëndësishme që klubet dhe lojtarët evropianë të mos detyrohen të marrin pjesë në turne të zgjeruar ose të rinj, të imponuar nga palë të treta.

Rregulla transparente dhe të zbatuara

Garat evropiane të klubeve duhet të drejtohen nga vetë ato (klubet), siç është rasti në nivel kombëtar, dhe jo nga palë të treta që përfitojnë prej tyre pa rrezikuar. Struktura qeverisëse duhet të përputhet plotësisht me legjislacionin e BE-së. Për të përmirësuar qëndrueshmërinë, shpenzimet duhet të bazohen vetëm në burimet e gjeneruara, jo në injeksione kapitale që shtrembërojnë konkurrencën. Rregullat e qëndrueshmërisë financiare duhet t’i lejojnë klubet të shpenzojnë vetëm një përqindje fikse të të ardhurave të tyre vjetore të lidhura me futbollin për pagat e lojtarëve dhe transferimet neto, me dispozita adekuate për klubet më të vogla, si dhe rregullat e tranzicionit.

Gara më e mirë e futbollit në botë

Në zhvillimin e një gare pan-evropiane, aspirata duhet të jetë krijimi i ngjarjes sportive më emocionuese në botë. Tifozët e futbollit meritojnë ndeshjet më të mira dhe përvojën më të mirë. Është gjithashtu e domosdoshme që brezi i ri, i tërhequr nga sportet dhe zbavitja dixhitale amerikane, që po zgjerohet globalisht, të vazhdojë të përqafojë futbollin si sportin e preferuar në botë. Ky objektiv mund të arrihet vetëm me gara që lejojnë lojtarët më të mirë në botë të konkurrojnë gjatë gjithë sezonit, me ndeshje emocionuese nga fillimi në fund.

Përmirësimi i përvojës së tifozëve

Futbolli është një lojë popullore dhe dialogu me tifozët e grupet e pavarura të tifozëve është thelbësor për të mbledhur ide që mund të përmirësojnë përvojën e tyre. Duhet të merren masa shtesë për të lehtësuar pjesëmarrjen e tifozëve në ndeshjet jashtë fushe. Duhet të parashikohen gjithashtu standardet e infrastrukturës për të sjellë stadiumet e futbollit në standarde të larta dhe uniforme të cilësisë, për të rritur spektaklin e futbollit.

Zhvillimi dhe financimi i futbollit të femrave

Palët e interesuara të industrisë së futbollit duhet të promovojnë dhe zhvillojnë garën e femrave, duke e vendosur atë ‘skenën qendrore’ krahas garave të meshkujve. Për të arritur këtë, financimi duhet të rritet ndjeshëm, përtej kontributeve aktuale nga garat evropiane të klubeve për femra. Investimet duhet të parashikohen jo vetëm në nivel profesional, por edhe në nivel bazë.

Një rritje e ndjeshme e solidaritetit

Solidariteti në bazë është një shtyllë thelbësore e futbollit evropian dhe duhet të rritet shumë përtej niveleve aktuale. Siç u njoftua më parë, një shumë minimale prej 400 milionë euro në vit për klubet jo-pjesëmarrëse, solidaritetin bazë dhe kauzat sociale; më shumë se dyfishi i kontributit nga garat aktuale të klubeve evropiane, duhet ta arrijë këtë. Transparenca duhet të sigurohet me mbikëqyrje nga autoritetet e pavarura, me raportim të qartë vjetor të shpenzimeve dhe ndikimit të tyre.

Respektimi i ligjit dhe vlerave të Bashkimit Evropian

Futbolli evropian dhe aktorët e tij janë thirrur të përqafojnë vlerat, ligjet dhe liritë themelore të BE-së. Për më tepër, asnjë klub evropian nuk duhet të detyrohet të përdorë skema për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve jashtë ligjit të Komunitetit. Juridiksioni i arbitrazhit sportiv duhet të kufizohet rreptësisht në çështjet sportive. Çdo mosmarrëveshje tjetër duhet të drejtohet në forumet përkatëse. Të gjitha procedurat duhet t’i nënshtrohen mbikëqyrjes përfundimtare të sistemit të drejtësisë së BE-së.

Nuova Superlega, i dieci principi cardine: dalla meritocrazia alla sostenibilità

Projekti i ri i Superligës

Vullneti për krijimin e Superligës Evropiane nuk është zbehur, pas projektit të dështuar dy vite më parë. Shefi ekzekutiv i A22, Bernd Reichart ka njoftuar një plan të ri që rikthen idenë e krijimit të një kompeticioni evropian të klubeve, këtë herë duke synuar një gamë shumë më të gjerë skuadrash.

E gjithë kjo mbështetet nga Real Madridi, Barcelona dhe Juventusi, tri klubet që do të kishin dashur të nisnin projektin e parë. Formati i kompeticionit nuk është bërë ende i ditur, por janë kontaktuar të paktën 50 klube, me synimin për të arritur maksimumi 80 pjesëmarrës.

Këto janë fjalët e Reichart, të zbuluara në Twitter në gjuhë të ndryshme: "Tetorin e kaluar filluam një dialog të hapur për të ardhmen e futbollit evropian të klubeve. Që atëherë, ne kemi folur me pothuajse 50 klube evropiane dhe palë të tjera të interesuara. Shumica dërrmuese e tyre ndajnë vlerësimin se vetë themelet e futbollit evropian janë në rrezik. Është koha për një ndryshim.

Futbolli i klubeve evropiane është në një pikë kthese. Çekuilibra të mëdha janë shfaqur në të gjithë kontinentin, edhe klubet me tradita të lavdishme nuk janë më në gjendje të konkurrojnë klubet-shtet. Ato marrin përsipër të gjitha rreziqet e sipërmarrjes, por shumë shpesh detyrohen të qëndrojnë mënjanë kur merren vendimet kryesore dhe shohin që themelet e tyre sportive e financiare të shkatërrohen.

Diskutimet tona e bënë të qartë se klubet shpesh nuk janë në gjendje të flasin publikisht kundër një sistemi, ku kërcënimi me sanksione përdoret për të goditur frymën opozitare të UEFA-s. Më vonë, këtë vit, Gjykata e Drejtësisë së Bashkimit Evropian do të vendosë për ligjshmërinë dhe përputhshmërinë e monopolit të UEFA-s me liritë, parimet dhe vlerat themelore të BE-së.

Vendimi i tyre nuk do të ndikojë vetëm në futboll, por në të gjitha sportet evropiane. Qëllimi ynë është të paraqesim një plan të qëndrueshëm sportiv për garat evropiane të klubeve, i cili është i disponueshëm të paktën për të gjithë, 27 anëtarët e BE-së. Sot prezantojmë rezultatet paraprake të fazës së parë të dialogut tonë, i cili ishte i sinqertë, i drejtpërdrejtë dhe konstruktiv.

Dolën përfundime të qarta në lidhje me nevojën për ndryshim dhe blloqet ndërtuese se si të realizohet ai. Ne kemi distiluar reagimet e vazhdueshme në dhjetë parime, të cilat duhet të përbëjnë bazën për një kompeticion të ardhshëm evropian për klube. Është e qartë se ka ende shumë punë për të bërë dhe dialogu do të vazhdojë. Po hyjmë në fazën vendimtare për qeverisjen e ardhshme të futbollit evropian të klubeve”.