Transmetuar më 08-02-2023, 09:52

Profesori i Sizmologjisë në AUTH, Instituti grek i Sizmologjisë, Kostas Papazachos, bën një parashikim të frikshëm, duke theksuar se në një moment do të përjetohet një tërmet në zonën greke si ai i Turqisë dhe do të duhet të përballemi me pasojat.

Duke folur për TV publik ERT, ai u pyet nëse një tërmet si ai i Turqisë ka ndodhur në Greqi dhe nëse do të ndodhin të tjerë dhe a do të kishim të njëjtat pasoja edhe në Greqi, prof. Papazachos tha se tërmete të tilla kanë ndodhur edhe në Greqi.

Ai kujtoi tërmetin 7,5 Rihter në Amorgos në 1956 dhe atë 7,2 Rihter në Kefaloni në 1953.

Profesori sizmolog iu referua edhe një tërmeti më të madh se ai që ndodhi në Turqi, në vitin 365 të erës sonë në Kretën perëndimore, i cili kishte një magnitudë 8.2 Rihter dhe kishte pasoja shumë të mëdha në zonën greke, pasi rrafshoi gjithçka.

Ai tërmet shkaktoi një cunami të madh, i cili goditi nga Venecia në brigjet e Libanit dhe Egjiptit dhe shkatërrim të madh në të gjithë Peloponezin dhe rajonin.

“Pra kemi tërmete të tilla në zonën greke, kjo duhet të na shqetësojë: si do të reagojmë dhe çfarë do të bëjmë në rastin tjetër”, theksoi z. Papazachos, duke shtuar se “në një moment do të përjetojmë një tërmet të tillë dhe do të na duhet të përballemi me pasojat”.

Ai ka sqaruar megjithatë se tërmete të tilla në zonën greke “përgjithësisht kanë efekte të kufizuara, kryesisht sepse ndodhin në zonat detare”.

I pyetur në fillim të intervistës nëse mund të parashikohej një tërmet i tillë si ai në Turqi, ai sqaroi se "nuk mund të parashikojmë saktësisht se kur do të ndodhë një tërmet" dhe kujtoi tërmetet si ai i vitit 1822 në Aleppo – që vlerësohej të kishte kishte midis 20,000 -60,000 të vdekur – dhe të vitit 1939 në Erzijan "në zonën e Anadollit të Veriut, më afër pjesës së Anadollit Lindor, rreth kryqëzimit të tyre, i cili kishte rreth 35,000 të vdekur dhe 100,000 të plagosur".

Këtu, Papazachos tha se tërmete të tilla nuk janë të panjohur në këtë zonë të veçantë, "prandaj ne e dimë se në nivelin e njëqindvjetorit kemi tërmete të tilla".

“Sidomos në fund të shekullit të 19-të kemi pasur rreth 4-5 tërmete të tilla deri në fillim të shekullit të 20-të që kanë thyer pjesën më të madhe, në pjesën më verilindore të këtij thyerje të veçantë.

Ndaj nuk ka asnjë parashikim në kuptimin që të gjithë e kuptojmë se askush nuk mund të thotë “pasnesër do të ketë tërmet, dilni nga shtëpitë tuaja”, por sigurisht e dimë që kjo zonë po përjeton përshpejtime shumë të mëdha”, tha Papazachos. /noa.al