Transmetuar më 05-02-2023, 23:46

Brazil- Pavarësisht shqetësimeve të shprehura nga grupet mjedisore, Brazili ka fundosur një aeroplanmbajtëse të çmontuar në Oqeanin Atlantik.

"Fundosja e planifikuar dhe e kontrolluar ndodhi vonë pasdite" të premten, rreth 350 km nga bregu brazilian në Oqeanin Atlantik, në një zonë me një "thellësi përafërsisht 5000 metra, nga marina e Brazilit," thuhet në një deklaratë.

Vendimi për të rrëzuar aeroplanmbajtësen gjashtë dekadash "Sao Paulo" erdhi pasi autoritetet braziliane ishin përpjekur më kot të gjenin një port të gatshëm për të mirëpritur anijen. Megjithëse zyrtarët e mbrojtjes thanë se do ta fundosnin anijen në "zonën më të sigurt", ambientalistët e sulmuan vendimin, duke thënë se anija luftarake përmbante tonelata asbest, metale të rënda dhe materiale të tjera toksike që mund të rrjedhin në ujë dhe të ndotin zinxhirin ushqimor detar.

Rrjeti i Veprimit të Bazelit i kishte bërë thirrje presidentit të sapozgjedhur brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, i cili mori detyrën muajin e kaluar duke u zotuar të anulojë shkatërrimin në rritje të mjedisit nën ish-presidentin e ekstremit të djathtë Jair Bolsonaro, të ndalojë menjëherë planin "të rrezikshëm" për të shkatërruar anije. OJQ-ja Shipbreaking Platform, një koalicion i organizatave mjedisore, të punës dhe të të drejtave të njeriut, e kishte përshkruar fundosjen e planifikuar të Brazilit të Sao Paulos si një krim mjedisor të sponsorizuar nga shteti.