Transmetuar më 02-02-2023, 16:36

Një qen nga Portugalia i quajtur Bobi është emëruar qeni më i vjetër në botë.

Ai është një qen i rracës Rafeiro do Alentejo dhe jeton në lagjen Leira të Portugalisë, dhe është 30 vjeç e 267 ditë. Rekordi i tij botëror u njoh më 1 shkurt.

Bobi në një fermë e drejtuar nga familja në fshatin Conqueiros.

Pavarësisht moshës së tij, qeni është qetë dhe i shoqërueshëm është ende i shëndetshëm për të luajtur me katër macet e familjes.

Familjarët besojnë se sekreti i jetëgjatësisë së tij është fakti se ai ka jetuar gjithmonë në fshat në një mjedis të qetë, i rrethuar nga natyra.

Bobi pëlqen të hajë dhe kryesisht ka të njëjtin ushqim si pronarët e tij.

Leonel Costa, pronari i Bobit, e përshkruan atë si “të veçantë”.

Costa ende shpreson se Bobi do të jetë një ditë baba i disa këlyshëve, pasi ai është i fundit i një brezi të gjatë kafshësh.

“Bobi është një luftëtar për të gjitha këto vite, vetëm ai e di se si është duke jetuar, nuk duhet të jetë e lehtë sepse jetëgjatësia e një qeni nuk është aq e lartë dhe nëse do të fliste vetëm ai mund të shpjegonte këtë sukses,” tha pronari i tij.

“Ne jemi shumë të lumtur dhe mirënjohës ndaj jetës që na lejoi, pas 30 vitesh, ta kemi Bobin mes nesh”, u shpreh Costa

“Të shohësh jetën e gjatë të Bobit duke u bërë titullar i rekordeve botërore Guinness është një gëzim i jashtëzakonshëm”, tha ai.

Bobi kishte vetëm një problem shëndetësor në vitin 2018, por ia doli.

Ai gjithashtu ka disa probleme të shikimit dhe ecjes gjë që lidhen me moshën.

Në vitin 1992, Bobi u regjistrua në Shërbimin Mjekësor Veterinar të Bashkisë Leiria. Organizata konfirmoi datën e lindjes së Bobit.

Mosha e Bobit është verifikuar nga SIAC, një bazë të dhënash për kafshët shtëpiake e autorizuar nga qeveria portugeze dhe e menaxhuar nga Unioni Kombëtar i Veterinarëve.

Mbajtësi i mëparshëm i titullit për qenin më të vjetër të gjallë ishte Spike, i cili arriti rekordin në 23 vjet e 7 ditë, siç u verifikua në Camden, Ohio më 7 dhjetor 2022.

Titulli i qenit më të vjetër ndonjëherë u mbajt nga Bluey, një qen australian bagëtish që jetoi 29 vjet e 5 muaj para se të eutanizohej në nëntor 1939.