Transmetuar më 31-01-2023, 23:49

Rrethuar nga Oqeani Paqësor në perëndim, shkretëtira Atacama është një nga vendet me të veçanta të Kilit.

Shkretëtira Atacama një nga vendet me më pak reshje në botë njihet, gjithashtu dhe si vendi ku NASA kryen eksperimentet e saj në eksplorimin e hapësirës.

Për 400 vite rrjesht asnjë pike shiu nuk ra në këtë zonë deri në vitin 1971.Shkretëtira Atacama është regjistruar si vendi më i thatë në tokë dhe gjithashtu është vendi më i nxehtë në botë.

Kultura më e vjetër në botë u përket Chinchorros që jetonin në rajon. Rajoni, ku u gjetën mumiet fëmijë 7,000-vjeçare, gjithashtu ka një trashëgimi të shquar historike.

Shkretëtira Atacama, e cila është 15 milion vjet e vjetër, ka rezerva të pasura argjendi.Me zbulimin e argjendit, rajoni dëshmoi një luftë të përgjakshme midis Kilit dhe Bolivisë.

Kili, i cili fitoi luftën midis 1879-1884, zgjeroi territorin e saj në veri.Përveç argjendit, Shkretëtira Atacama është gjithashtu vendi i depozitave shumë të pasura të arit dhe bakrit.

Për këtë arsye, Shkretëtira Atacama ka gjithashtu një rëndësi të madhe për ekonominë e Kilit.Ekziston një observator i madh hapësinor në shkretëtirën Atacama, e cila gjithashtu ka një vend të rëndësishëm në kërkimin shkencor.

Përveç kësaj, Shkretëtira Atacama në Kili është gjithashtu e njohur për të qenë një rajon ku NASA gjithashtu teston anijet kozmike.Ky është një nga aspektet e kësaj shkretëtire të gjerë që tërheq më shumë vëmendjen.

Atacama, gjeografia e të cilit krahasohet me Marsin, është gjithashtu një qendër e rëndësishme kërkimore shkencore për shkak të tokës që zotëron. NASA, e cila kryen kërkime dhe teste në rajon, përdor Atacama si një qendër përpara udhëtimit në hapësirë.

Mjegulla që formohet në rajonet e Shkretëtirës Atacama afër Oqeanit Paqësor shkakton reshje herë pas here.Sidoqoftë, e gjithë kjo nuk e ndryshon faktin se Atacama është gjeografia më e thatë dhe e nxehtë në botë.