Transmetuar më 21-01-2023, 09:39

E premtja e 20 janarit ishte një ditë vendimtare dhe historike për Juventusin. Gjykata Federale e Apelit pranoi kërkesën për revokimin e dënimit pafajësues për bardhezinjtë, duke i sanksionuar ata në rastin e fitimeve kapitale me heqjen e 15 pikëve në renditjen aktuale të Serie A. Gjithashtu u ashpërsuan dënimet për drejtuesit (2 vite e gjysmë për Paraticin, 2 vite për Agnelli dhe Arrivabene, 1 vit e 4 muaj për Cherubini dhe 8 muaj për Nedved).

Gjykata u mblodh nga distanca në orën 12:50 për të kuptuar nëse do të rihapte apo jo gjyqin sportiv në lidhje me çështjen e fitimeve kapitale kundër Juves dhe tetë klubeve të tjera të përfshira (Sampdoria, Empoli, Genoa, Parma, Pisa, Pescara, Pro Vercelli dhe Novara).

Së pari, pranueshmëria e ankesës për revokimin u diskutua pasi vetë Gjykata Federale kishte liruar klubet dhe menaxherët e përfshirë në maj 2022. Prokuroria Federale konsideroi se hetimi nga Prokuroria Publike e Torinos kishte nxjerrë në dritë elemente të reja dhe për këtë arsye prokurori Chinè bëri kërkesa të reja për sanksione për klubet dhe individët e përfshirë.

Sanksione që rezultuan më të rënda se sa ishte kërkuar (nga 9 pikë dënimi shkoi në minus 15 pikë në renditje). Në fund, Gjykata sanksionoi vetëm Juventusin dhe drejtuesit e tij, duke liruar të gjitha klubet e tjera nën hetim.

Juve: Do të apelojmë

Deklarata për shtyp nga Juve njoftoi apelimin: "Juventus Football Club S.p.A. komunikon se Gjykata Federale e Apelit,  Seksionet e Bashkuara, pasi ka parë ankesën për revokim në përputhje me nenin 63 të Kodit të Drejtësisë Sportive e propozuar nga Prokurori Federal, e shpalli ankesën për revokim të pranueshëm dhe për këtë arsye anuloi vendimin e Gjykatës Federale të Apelit, Seksionet e Bashkuara, Nr. 0089/CFA-2021-2022, datë 27 maj 2022 dhe, si rezultat, urdhëroi dënim me 15 pikë në renditje për Juventusin që do të shërbehet në sezonin aktual të futbollit dhe ndalimin e përkohshëm të drejtorit sportiv, Federico Cherubini, për 16 muaj për të kryer aktivitete në sferën e FIGC-së, me kërkesë për zbatim vendimi në sferat e UEFA-s dhe FIFA-s.

Me vendimin e revokuar, Gjykata Federale e Apelit kishte refuzuar ankesën e paraqitur nga Prokuroria Federale kundër vendimit të Gjykatës Kombëtare Federale, e cila, nga ana tjetër, kishte liruar Juventusin dhe personat e tjerë të shtyrë për mungesë të ndonjë shkelje disiplinore në lidhje me vlerësimin e efekteve të transfertave të caktuara të të drejtave të regjistrimit të lojtarëve në bilanc dhe njohjen e fitimeve kapitale. Klubi ynë pret publikimin e arsyeve dhe njofton që tani apelimin në Kolegjin e Garancisë Sportive për sa i përket Kodit të Drejtësisë Sportive”.

Avokatët e Juventusit: Padrejtësi e hapur

Avokatët e klubit të Juventusit, Bellacosa, Sangiorgio dhe Apa thanë: “Pranimi i ankesës për revokim nga Gjykata Federale e Apelit përbën një trajtim të qartë të pabarabartë në dëm të Juventusit dhe drejtuesve të tij në krahasim me çdo klub tjetër. Ne jemi në pritje të lexojmë arsyet e paraqitjes së ankesës në Kolegjin e Garancisë së Sporteve. Theksojme vetëm se Juves i atribuohet shkelja e një rregulli, që drejtësia sportive e kishte pranuar se nuk ekzistonte. Kjo është një padrejtësi e qartë, e cila ne besojmë se së shpejti do të korrigjohet në shkallën tjetër të gjykimit”.