Transmetuar më 19-01-2023, 13:59

GJERMANI- Popullsia e Gjermanisë u rrit në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej 84.3 milionë njerëz në vitin 2022, e nxitur nga emigracioni rekord neto, raportoi të enjten Zyra Federale e Statistikave, e njohur më shpesh si Destatis.

"Ky ishte numri më i lartë i banorëve i regjistruar ndonjëherë në fund të një viti," tha Destatis në një deklaratë.

Sipas një vlerësimi të parë, popullsia e vendit u rrit me 1.1 milion njerëz.

Më shumë migrantë vijnë sesa largohen

"Rritja e fortë u shkaktua nga emigracioni rekord neto," tha Destatis.

Zyra e statistikave vlerësoi se midis 1.42 dhe 1.45 milion njerëz erdhën në Gjermani më shumë sesa ishin shpërngulur jashtë vendit. Shumica e emigrantëve ishin njerëz që ikën nga lufta në Ukrainë , por pati gjithashtu një rritje "të konsiderueshme" të njerëzve nga vende të tjera.

"Kjo do të thotë se imigracioni neto ishte më shumë se katër herë më i lartë se një vit më parë dhe më i lartë se në çdo kohë që nga fillimi i serisë kohore," tha Destatis.

Në të njëjtën kohë, numri i lindjeve ka rënë dhe numri i vdekjeve është rritur. Numri i lindjeve ra me rreth 7% krahasuar me vitin 2021 dhe pritet të jetë midis 735,000 dhe 745,000. Në vitin 2022, 1.06 milionë njerëz vdiqën, 4% më shumë se një vit më parë./ DW