Transmetuar më 14-01-2023, 08:05

BRITANI E MADHE- Më shumë se gjysma e emigrantëve që pretenduan se ishin viktima të skllavërisë moderne pasi kaluan Kanalin në gjysmën e parë të vitit të kaluar ishin shqiptarë. Të dhënat e Home Office të marra në bazë të ligjeve për lirinë e informacionit (FOI) tregojnë se 1,156 persona janë regjistruar si pretendime të tilla midis janarit dhe qershorit 2022.

Nga këta, 591 ishin shqiptarë, sipas shifrave të siguruara nga departamenti pas një kërkese nga grupi i fushatës Migration Watch. Rreth 116 persona të tjerë që pretendonin se ishin viktima të skllavërisë moderne gjatë kësaj periudhe ishin nga Eritrea, 89 ishin nga Sudani, 71 ishin nga Irani, 69 ishin nga Vietnami dhe 46 ishin nga Afganistani.

Shifrat zyrtare të Zyrës së Brendshme tregojnë se 12,747 migrantë kaluan Kanalin deri në fund të qershorit të vitit të kaluar. Kjo sugjeron se rreth 9% e të ardhurve gjatë asaj periudhe pretendonin se ishin viktima të skllavërisë moderne.

Numri i shqiptarëve që thanë se ishin viktima të skllavërisë moderne në gjashtë muajt e parë të 2022 është më shumë se dyfishi i shifrës për të gjithë vitin 2021, sipas të dhënave të FOI. Në atë vit, 218 nga 1946 persona që pretendonin se ishin viktima të skllavërisë moderne u regjistruan nga Home Office si shqiptarë. Kombësitë e tjera gjatë asaj periudhe përfshinin 478 vietnamezë, 286 eritreanë, 222 iranianë, 220 sudanezë, 123 irakianë dhe 64 afganë.

Statistikat janë marrë nga një bazë të dhënash e drejtpërdrejtë, kështu që mund të ndryshojnë ndërsa sistemi përditësohet dhe numrat ka të ngjarë të rriten në një moment pasi skllavëria moderne mund të ndodhë, ose të raportohet, në çdo kohë, tha departamenti.

Kryetari i Migration Watch, Alp Mehmet, pohoi se shqiptarët “dhe trafikantët e tyre kanë identifikuar një boshllëk të madh në legjislacionin tonë dhe po e shfrytëzojnë atë deri në fund”, duke shtuar “presionin e madh nën të cilin ndodhet sistemi tashmë i mbingarkuar”.

Por Mark Davies, nga Këshilli i Refugjatëve, paralajmëroi se ishte "e rrezikshme të supozohej se të gjithë shqiptarët po falsifikojnë pretendimet e skllavërisë moderne" dhe tha se çdo rasti duhet "i jepet një vlerësim i drejtë", duke shtuar: "Situata me njerëzit nga Shqipëria që kalojnë Kanalin është komplekse. Ne e dimë nga puna jonë se trafikimi dhe shfrytëzimi janë një problem për shumë nga vendi.”

Muajin e kaluar, Kryeministri Rishi Runak u zotua të dëbonte mijëra shqiptarë sipas planeve për të shtrënguar ligjet moderne të skllavërisë. BURIMI: ITV.COM