Transmetuar më 11-01-2023, 23:07

Australi- Insektet, morrat… janë frika kryesore që gratë kanë për të refuzuar burrat me mjekër, tregoi një studim në Queenslands.

Sipas hulumtimit të Universitetit të Queensland të udhëhequr nga Ph.D. studentja Tessa Clarkson, mjekra mund të jetë një pengesë për gratë në zgjedhjen e një partneri të përhershëm ose të përkohshëm.

“Ne zbuluam se neveria e grave ndaj ektoparazitëve – siç janë pleshtat që jetojnë në lëkurë – ndikon negativisht në preferencat e meshkujve me mjekër”, tha Dr Dixson.

“Kjo mund të jetë për shkak të rritjes së tendencave kulturore për burrat dhe gratë për të hequr qimet në më shumë rajone të trupit, duke përfshirë fytyrën, gjoksin, krahët, këmbët dhe pjesët intime.

“Ky është studimi i parë që ofron prova për të mbështetur hipotezën e shmangies së ektoparazitëve, e cila argumenton se mungesa e qimeve ka evoluar pjesërisht në përgjigje të bollëkut të parazitëve për të zvogëluar gjasat e pritjes së parazitëve që mbartin sëmundje.”

Në të njëjtën kohë, Dr. Dixson theksoi sfondin kulturor pas zakonit të burrave dhe grave për të depiluar zona të ndryshme të trupit si fytyra, gjoksi, krahët, këmbët dhe zona pubike.

Sipas doktor Dixson, ky hulumtim është i pari që paraqet prova të mjaftueshme për të konfirmuar teorinë se heqja e qimeve është një mënyrë e sigurt për të parandaluar parazitët e lëkurës.

Në studim, 919 gra që thanë se ishin beqare, ishin të lidhura ose të fejuara – disa zgjodhën të mos përgjigjeshin – u pyetën për mendimin e tyre për burrat e rruar ose mjekrën, në lidhje me marrëdhëniet e përkohshme ose të përhershme.

Femrat që ishin beqare dhe donin të bënin një fëmijë, shfaqnin preferencë për meshkujt pa mjekër, ndërsa të njëjtën preferencë kishin edhe femrat e martuara, pa u shoqëruar detyrimisht me dëshirën për të pasur një fëmijë.