Transmetuar më 11-01-2023, 07:21

Autoritetet suedeze lëshuan një raport në të cilin përshkruanin se si Rusia spiunon vendin nordik, njoftuan mediat lokale të hënën.

Raporti i Shërbimeve Suedeze të Sigurisë (SAPO) i quajtur “Kërcënimi i inteligjencës nga Rusia” zbuloi se rekrutimi i agjentëve, inteligjenca e sinjaleve, spiunazhi kibernetik dhe planifikimi i luftës janë pjesë të rënda të kërcënimit të inteligjencës ruse ndaj Suedisë.

SAPO akuzoi Rusinë se po përpiqej të rekrutonte suedezë si spiunë jashtë kufijve të Suedisë.

Dokumenti me katër faqe thoshte se suedezët që punojnë në ambasada, organizata ndërkombëtare dhe kompani janë me interes të veçantë për shërbimet e inteligjencës ruse.

Autori pas raportit SAPO emërtohet vetëm me emërtimin e tij në Policinë e Sigurimit, S 1249, dhe titullohet analist i lartë.

Në dokument, S 1249 deklaroi se të tre shërbimet e inteligjencës ruse janë aktive në Suedi, duke dhënë detaje se si funksionojnë, mënyra se si rekrutojnë spiunët dhe se si oficerët e inteligjencës komunikojnë me agjentët e tyre.

“Rusia mbledh vazhdimisht inteligjencë nga misionet e ndryshme diplomatike në Suedi,” tha S 1249.

Sipas gazetës, disa nga aktivitetet janë plotësisht të ligjshme në ambasadën ruse në Stokholm, përfaqësinë tregtare në Lidingo dhe konsullatën e përgjithshme në Goteborg; megjithatë, në praktikë, këto mund të krahasohen me qendrat e spiunazhit me mbulesë diplomatike.

Oficerët e inteligjencës ruse mund të veprojnë në Suedi pa rrezikuar burgun nëse kanë si mbrojtje akreditimin e tyre diplomatik, zbuloi Expressen.

“Baza që oficerët e inteligjencës ruse të jenë në gjendje të operojnë në Suedi është se ata mund të veprojnë të fshehtë si diplomatë,” shkroi S 1249.

Pozicioni mbulues si diplomat do të thotë që oficerët e inteligjencës mund të kryejnë “aktivitete kërcënuese për sigurinë kundër Suedisë pa rrezikuar ndjekja penale dhe kështu është një parakusht për aktivitetet e shërbimeve të inteligjencës ruse në Suedi”, shtoi oficeri.

Të paktën dhjetë diplomatë në ambasadën ruse dyshohet se janë oficerë të inteligjencës, sipas gazetës.

Raporti SAPO tregon gjithashtu se Rusia shpenzon burime të konsiderueshme për hartimin e kundërshtarit, Policisë së Sigurisë dhe Forcave të Armatosura dhe se kjo bëhet, ndër të tjera, me ndihmën e “burimeve njerëzore”, me fjalë të tjera, spiunëve.