Transmetuar më 07-01-2023, 13:33

Një sëmundje e tiroides shkaktohet nga vetë ky organ i njeriut, që është gjëndra përgjegjëse për rregullimin e metabolizmit dhe çdo aktiviteti të saj. Tiroidja është përgjegjëse për prodhimin e hormoneve që kontrollojnë shpejtësinë me të cilën digjen kaloritë dhe ritmin e rrahjeve të zemrës. Ndodhet pikërisht në qafë, sipër laringut dhe ka formën e një fluture të vogël.

Gjëndra tiroide mund të ndikohet nga faktorë të ndryshëm, të cilët mund të ndryshojnë funksionimin e saj dhe të shkaktojnë probleme të ndryshme shëndetësore. Ndryshimet kryesore funksionale të gjëndrës tiroide janë: Hipotiroidizmi dhe hipertiroidizmi.

Të dyja rastet ndikojnë në organizëm në mënyra të ndryshme dhe është shumë e rëndësishme t’i kontrollojmë në mënyrë që të mos ndikojnë në cilësinë e jetës sonë. Më tej, ne do të përcaktojmë secilën prej tyre.

Hipotiroidizmi është, sipas këtij raporti nga klinika “Mayo”, një sëmundje që shfaqet kur gjëndra tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormone tiroide. Si pasojë, metabolizmi ngadalësohet dhe me të vijnë probleme të ndryshme shëndetësore që lidhen me metabolizmin dhe funksionet e tjera trupore.

Mënyra se si hipotiroidizmi ndikon në trup mund të ndryshojë në varësi të shtrirjes së sëmundjes. Ndër ndryshimet shëndetësore që prodhon hipotiroidizmi janë:

Lodhje ose dobësi.

Shtim në peshë ose obezitet.

Mungesa e oreksit.

Ndryshim ose çrregullim në periudhat menstruale.

Mungesa e dëshirës seksuale.

Ndjenja e të ftohtit.

Kapsllëk.

Dhimbjet e muskujve.

Fryrje rreth syve.

Thonjtë e brishtë.

Renia e flokëve.

Hipotiroidizmi është sëmundja më e shpeshtë e tiroides dhe prek kryesisht femrat, sipas këtij studimi nga Universiteti i Panamasë. Në rastet më të rënda, mund të shkaktojë edhe përkeqësim të funksioneve të zemrës (siç vërtetohet nga ky studim i kryer nga Spitali Universitar i Albacete), veshkave, mëlçisë etj. Sido që të jetë rasti, është shumë e rëndësishme të vizitoheni te një mjek dhe të merrni trajtim.

Hipotiroidismo

Hipertiroidizmi është e kundërta, siç konfirmohet nga ky hulumtim i kryer nga Universiteti i Louisville (Shtetet e Bashkuara të Amerikës). Kjo ndodh kur gjëndra tiroide prodhon hormone të tepërta dhe përshpejton së tepërmi shkallën e metabolizmit. Edhe pse mund të duket se përshpejtimi i metabolizmit është në rregull për shkak të peshës që mund të humbni, e vërteta është se ky çrregullim mund të shkaktojë probleme shumë serioze shëndetësore.

Si në rastin e mëparshëm, mënyra se si ndikon në trup ndryshon nga personi në person dhe çdo simptomë mund të shfaqet në varësi të shkallës së sëmundjes:

Lodhje.

Humbje peshe.

Nervozizëm.

Rrahje të përshpejtuara të zemrës.

Djersitje e shtuar.

Ndjesia e ngrohtësisë.

Ndryshime në periudhat menstruale.

Lëvizje më të shpeshta të zorrëve.

Dridhje.

Në disa raste, njerëzit me hipertiroidizëm kanë probleme të tjera shëndetësore, si p.sh:

Ethe.

Rrahje të përshpejtuara të zemrës.

Konfuzion.

Konvulsione.

Shqetësim.

Çfarëdo sëmundje të tiroides të keni është shumë e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj për një diagnozë dhe trajtimin e duhur. Sëmundja e tiroides mund të ndërhyjë gradualisht në cilësinë e jetës, derisa të arrijë në një pikë ku ndikon në shëndetin e personit dhe i pengon ata të kryejnë normalisht aktivitetet e tyre.

Në rastin e hipotiroidizmit, është shumë e rëndësishme të ndryshoni plotësisht zakonet dhe të adoptoni një mënyrë jetese të shëndetshme, e cila lejon kontrollin e sëmundjes, veçanërisht për shkak të shtimit të tepërt në peshë. Në këtë rast ushqimi i shëndetshëm dhe dieta luajnë një rol shumë të rëndësishëm.

Kjo konfirmohet nga ky studim i kryer nga Universiteti i Shkencave dhe Arteve të Chiapas. Specialistët e kësaj sëmundjeje tregojnë se nuk ka mënyra specifike për të parandaluar çdo lloj sëmundje të tiroides, siç thuhet në këtë studim nga Akademia Kombëtare e Biokimisë Klinike (Uashington). Megjithatë, ata këmbëngulin se një dietë e ekuilibruar, stërvitje dhe zakone të shëndetshme mund të jenë një faktor i rëndësishëm në uljen e rrezikut për të patur një problem me tiroiden në të ardhmen.

Po kështu, pasi të diagnostikohet një sëmundje e tiroides, është e rëndësishme të ndiqni një kontroll mjekësor periodik për të parandaluar që ajo të shkaktojë ndryshime serioze në trup.