Transmetuar më 05-01-2023, 16:39

Amazon planifikon të shkurtojë më shumë se 18,000 vende pune, numri më i madh në historinë e firmës, pasi lufton për të kursyer kostot.

Gjigandi online, i cili punëson 1.5 milionë njerëz në mbarë botën, nuk tha se cilat vende do të preknin shkurtimet e vendeve të punës, por tha se ato do të përfshinin Evropën. Shumica e humbjeve të vendeve të punës do të vijnë nga biznesi i saj i shitjes me pakicë dhe ndarja e burimeve njerëzore. Bosi Andy Jassy përmendi “ekonominë e pasigurt” për shkurtimet, duke thënë se ishte “angazhuar me shpejtësi gjatë disa viteve”.

“Ne nuk i marrim lehtë këto vendime ose nuk i nënvlerësojmë se sa ato mund të ndikojnë në jetën e atyre që janë prekur,” tha ai në një memo për stafin. Ai tha se njoftimi ishte sjellë për shkak të një prej punonjësve të firmës që kishte nxjerrë shkurtimet nga jashtë.

“Kompanitë që zgjasin një kohë të gjatë kalojnë nëpër faza të ndryshme. Ato nuk janë në modalitetin e zgjerimit të njerëzve të rëndë çdo vit,” shtoi ai.

Duke reaguar ndaj njoftimit, një punonjës i dyqanit Amazon Fresh i tha BBC-së: “Nuk na lejohet të flasim për këtë, as me njëri-tjetrin.

“Unë do të doja të mbaja punën time, natyrisht,” tha punonjësi. Por ata ishin të vetëdijshëm se ka një sërë vendesh të lira për momentin në Britaninë e Madhe dhe nëse kjo punë do të hiqej, thjesht do të aplikonin për një tjetër.

Amazon ka parë shitje të ngadalta pasi biznesi lulëzoi gjatë pandemisë kur klientët në shtëpi shpenzonin shumë në internet.

Një kombinim i fuqishëm i një rënieje të të ardhurave nga reklamat për shkak të bizneseve që kërkojnë të kursejnë para, së bashku me konsumatorët që shpenzojnë më pak ndërsa kostoja e jetesës kafshon kriza, po godet fort firmat e teknologjisë.

Analisti i shitjeve me pakicë, Neil Saunders, drejtor menaxhues i GlobalData Retail, shkroi në Twitter se shkurtimet e vendeve të punës në Amazon ishin “një numër i madh”, por kompania – përgjatë gjithë funksionimit të saj – kishte marrë rreth 743,000 njerëz më shumë që nga viti 2019, “disa prej të cilëve bazoheshin në joracionale. bollëk gjatë pandemisë”, tha ai.

“Tani jemi në një epokë tjetër dhe Amazon është në dietë”, tha zoti Saunders, duke shtuar se ka të ngjarë të ketë më shumë shkurtime në muajt dhe vitet në vijim.Firma të tjera të mëdha të teknologjisë, duke përfshirë Meta – e cila zotëron Facebook, Instagram dhe WhatsApp – dhe firma e softuerit të biznesit me bazë në cloud Salesforce, gjithashtu kanë njoftuar së fundmi shkurtime të mëdha.

Amazon tashmë ka njoftuar se po shkurton projektet si Echo (i njohur më mirë si Alexa) dhe robotët e dorëzimit – të cilët ishin të këndshëm për t’u pasur, por në fakt nuk fitonin para.

Në mënyrë anekdotike, ka një tendencë në Silicon Valley që firmat të punësojnë dhe mbajnë punëtorë të talentuar me paga tërheqëse, edhe nëse nuk nevojiten menjëherë, kryesisht për t’i ndaluar ata të punojnë për rivalët. Kjo kulturë është një luks që teknologjia e madhe nuk mund ta përballojë më ta ruajë.

Punonjësit e Amazon që preken nga shkurtimet do të njoftohen deri më 18 janar.