Transmetuar më 19-12-2022, 15:26

Gjermania i bëri thirrje të hënën Iranit të tregojë një “vullnet politik” që synon zgjidhjen e ngecjes për një hetim bërthamor, pas mbërritjes së një delegacioni të mbikëqyrësit bërthamor të OKB-së në Teheran, si pjesë e hetimit të tij për grimcat e padeklaruara të uraniumit të gjetura në Irani.

“Irani tani duhet të dalë me përgjigje teknikisht të besueshme, gjë që tani kërkon vullnet politik,” u tha gazetarëve në Berlin Franciska Obermeyer, një zëvendës zëdhënëse e Ministrisë së Jashtme.

“Është koha që IAEA (Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike) dhe Irani të vazhdojnë dialogun e tyre për këto çështje”, shtoi ajo.

Megjithatë, Obermeyer theksoi se ajo nuk mund të parashikonte nëse këto bisedime do të jepnin vërtet ndonjë rezultat.

Një ekip teknik i IAEA mbërriti në Teheran të dielën pas një ftese nga Irani, sipas një zëdhënëse të IAEA.

Vizita ka për qëllim “adresimin e çështjeve mbrojtëse të pazgjidhura të raportuara më parë”, shtoi ajo.

Agjencia bërthamore e OKB-së me bazë në Vjenë i ka kërkuar prej vitesh Iranit që të shpjegojë praninë e uraniumit të padeklaruar të krijuar nga njeriu i gjetur në tre lokacione, duke kërkuar “qasje në vendndodhje dhe material”, si dhe mbledhjen e mostrave.

Në mungesë të përparimit, IAEA tha se nuk mund të garantonte vërtetësinë dhe integritetin e programit bërthamor të Iranit.

Teherani ka pretenduar vazhdimisht se gjurmët e uraniumit të pasuruar të gjetura në Iran janë sjellë në vend nga jashtë.

Ndërkohë, Obermeyer theksoi përsëri se negociatat midis Iranit dhe gjashtë fuqive botërore – SHBA, Rusia, Kina, Franca, Britania e Madhe dhe Gjermania – për të ringjallur marrëveshjen bërthamore të vitit 2015 nuk janë planifikuar për momentin.

Nuk ka “aktualisht asnjë pikënisje” për të rifilluar bisedimet e tilla, shtoi ajo.

SHBA dhe aleatët e saj perëndimorë argumentojnë se bisedimet u “ngecën” sepse Teherani “po bënte kërkesa që nuk kanë të bëjnë fare me Planin e Përbashkët Gjithëpërfshirës të Veprimit (JCPOA).

JCPOA i referohet marrëveshjes bërthamore të Iranit, e cila u anulua nga presidenti i atëhershëm amerikan Donald Trump në 2018.