Transmetuar më 18-12-2022, 20:26

Hunza janë një popullsi e vogël në Pakistan ku njerëzit e zakonshëm jetojnë jetë të shëndetshme deri në të 90-at e tyre pa ndonjë sëmundje kronike. Në nëntor 1921, mjeku anglez, Sir Robert McCarrison, vizitoi SHBA-në dhe mbajti një leksion të titulluar “Ushqimi i gabuar në lidhje me çrregullimet gastro-intestinale”. Pikat më të spikatura të leksionit të Dr. McCarrison u përqendruan në shëndetin, gjallërinë dhe jetëgjatësinë e mrekullueshme të Hunzave, të cilët së bashku me indianët Vilcabamba të Amerikës Jugore, Okinawanët e Japonisë dhe Abkazianët e Rusisë duket se i dinë sekretet e burimit të rinisë dhe lumturisë.

Dhe cili është sekreti i tyre? Dieta e tyre, zbuloi Dr. McCarrison, luan ndoshta rolin më të rëndësishëm në mos zhvillimin e sëmundjeve kronike dhe dobësuese si kanceri, sëmundjet e zemrës dhe diabeti, me kalimin e moshës. Këto sëmundje janë, në të kundërt, tre shkaqet kryesore të vdekjes në botën perëndimore sot.Për të shprehur mendimin e tij në terma shkencorë, McCarrison kreu një seri eksperimentesh gjeniale me minjtë albino në Coonoor në vitin 1927, në të cilat ai i ushqeu me dietën me të cilën jetojnë Hunzakutët dhe popujt e tjerë të shëndetshëm të Indisë Veriore. Një grup tjetër minjsh u ushqyen me dieta më të varfëra nga pikëpamja ushqyese me oriz të bardhë, perime të skuqura dhe sheqer. Një grup i tretë minjsh iu nënshtrua dietës së klasave të ulëta të Anglisë – bukë e bardhë, margarinë, çaj të ëmbël, pak qumësht të zier, lakër dhe patate, mish të konservuar dhe reçel.

Rezultatet nuk ishin asgjë më pak se revolucionare. McCarrison e përshkroi grupin e parë të minjve Hunzakut si më poshtë:

Gjatë 2.3 viteve të fundit, nuk ka pasur asnjë rast të sëmundjes në këtë “univers” të minjve albino, asnjë vdekje nga shkaqe natyrore.Nga ana tjetër, grupi bengali i minjve vuante nga një sërë sëmundjesh që përfshinin çdo organ të trupit si hundën, sytë, veshët, zemrën, stomakun, mushkëritë, fshikëzën, veshkat, zorrët, gjakun, gjëndrat, nervat dhe organet riprodhuese. Përveç kësaj, ata vuanin nga humbja e flokëve, kurrizi i keqformuar, dhëmbët e dobët, ulcera, gjë që i bënte më të egër dhe nervozë.

Pra, cilat janë specialitetet kryesore të dietës dhe stilit të jetesës Hunza, Okinawan ose Vilcabamba? Janë gjashtë gjithsej:

1. Ata hanë një dietë të pasur me karbohidrate komplekse, por me pak kalori – rreth 1600 deri në 1800 kalori në ditë, në krahasim me shumicën e amerikanëve që hanë midis 2500-3000 kalori në ditë, kryesisht nga karbohidratet e rafinuara dhe sheqeri.

2. Ata hanë çdo ditë një lloj ushqimi probiotik—qoftë në formën e kefirit ose të perimeve të fermentuara.

3. Përveç banorëve të Okinawanit, dieta e të cilëve përbëhet nga rreth 15-20 për qind peshq, këta të moshuar thanë kryesisht bimë, jo shumë, dhe hanë mish ose peshk vetëm në raste të rralla, ndonjëherë edhe një herë në muaj.

4. Marrja e tyre e proteinave, e cila kryesisht vjen nga burimet bimore, është mjaft e ulët, midis 20-50 gram në ditë.

5. Përdorimi zero për qind i sheqerit ose i karbohidrateve të rafinuara

6. Shumë fruta dhe perime të freskëta, shpesh të papërpunuara.

Sot ne e dimë se shkaqet kryesore të sëmundjeve të zemrës, kancerit dhe diabetit mund të gjenden në dietën standarde amerikane (dieta SAD), e cila përbëhet nga sasi të mëdha të karbohidrateve të rafinuara, sheqerit, yndyrës shtazore, vajrave bimore të hidrogjenizuara – të gjithë përbërësit që janë Mungon në dietën e jetëgjatësisë.