Transmetuar më 17-12-2022, 18:50

Një tërmet me magnitudë 5 goditi sipërfaqen e Marsit më 4 maj, dridhja më e fortë e zbuluar ndonjëherë jo vetëm në Mars, por në çdo planet përveç Tokës. Tërmeti i mars, i zbuluar nga toka InSight i NASA-s, tejkaloi rekordin e mëparshëm, një tërmet me magnitudë 4.2 që ndodhi në gusht 2021.

"Ekipi dhe partnerët e NASA InSight sapo morën të dhëna paraprake nga Marsi për atë që besohet të jetë aktiviteti më i madh sizmik i regjistruar ndonjëherë në një planet tjetër. Administratori i asociuar i NASA-s për shkencën, Thomas Zurbuchen (hapet në skedën e re). "Vlerësimi paraprak: Ngjarja me magnitudë 5. Duhet të jetë i durueshëm ndërsa ekipet analizojnë të dhënat", tha në Twitter

Në terma të Tokës, një tërmet me magnitudë 5 nuk do të ishte diçka e madhe. Në planetin tonë, tërmete të tilla ndodhin gjysmë milioni herë në vit dhe rrallë shkaktojnë dëme serioze, shkruan space.com.

Marsi, megjithatë, është tektonikisht shumë më paqësor dhe magnituda 5 është një tërmet po aq i fuqishëm sa shpresonin shkencëtarët kur dërguan InSight në Planetin e Kuq në 2018.

“Që kur e ulëm sizmometrin tonë në dhjetor 2018, ne kemi pritur për ‘të madhin’,” tha në një deklaratë Bruce Banerdt, hetuesi kryesor i InSight në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në Kaliforni, i cili drejton misionin.(hapet në skedën e re). "Ky tërmet me siguri do të sigurojë një pamje të planetit si askush tjetër."

Ekipi di shumë pak për tërmetin rekord dhe do të duhet të analizojë të dhënat për të përcaktuar vendndodhjen dhe burimin e tij. InSight u ul në Elysium Planitia, një rrafshnaltë e gjerë që shtrihet në ekuatorin e planetit, më 26 nëntor 2018 dhe është pajisur me një sizmometër shumë të ndjeshëm të ndërtuar nga agjencia franceze e hapësirës CNES. Instrumenti i lejon gjeologët të shikojnë nga distanca brendësinë e planetit duke zbuluar dhe analizuar valët sizmike që kalojnë nëpër shtresat gjeologjike të Marsit. Duke krahasuar atë që ata shohin në Planetin e Kuq me atë që dinë për sjelljen e valëve sizmike në Tokë, gjeologët mund të përcaktojnë thellësinë dhe përbërjen e këtyre shtresave: kores, mantelit dhe bërthamës. Në gati 1,300 ditët e tij në Mars, InSight ka zbuluar më shumë se 1,313 marstërmete. Misioni kryesor i tokës përfundoi zyrtarisht në vitin 2020, por që atëherë NASA e ka vazhduar misionin.