Transmetuar më 15-12-2022, 15:56

Më shumë se 14 milionë tonë drithë janë eksportuar deri më tani nga portet ukrainase falë Iniciativës së Detit të Zi, sipas një zyrtari të lartë të Kombeve të Bashkuara.

Gjatë një konference për shtyp në Gjenevë, Sekretarja e Përgjithshme e Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD) Rebecca Greenspan theksoi ndikimin e kësaj marrëveshjeje midis Ukrainës dhe Rusisë, e cila ka çuar në një rënie drastike për shtatë muaj radhazi të çmimeve ndërkombëtare për produktet ushqimore.

“Ne kemi eksportuar 14 milion tonë,” tha Greenspan, duke nënvizuar se këto janë “vëllime shumë të rëndësishme për tregun”.

E ashtuquajtura marrëveshje e Detit të Zi, e nënshkruar më 22 korrik për 120 ditë nga OKB-ja, Ukraina, Rusia dhe Turqia, duke lehtësuar krizën globale të ushqimit të shkaktuar nga lufta dhe u rinovua për katër muaj.

Greenspan hodhi poshtë akuzat e atyre që thonë se eksportet e grurit të Ukrainës po shkojnë në vendet e pasura dhe jo në ato në zhvillim. Por Greenspan, i cili është një ish-zëvendës president i Kosta Rikës, pranoi se vëllimet e eksportit të grurit do të jenë në të njejta nivele si të vitit 2021.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd