Transmetuar më 17-11-2022, 16:40

AstronautĂ«t e “Shenzhou-14” nisĂ«n veprimtaritĂ« e tyre tĂ« treta jashtĂ« stacionit hapĂ«sinor kinez tĂ« enjten, sipas AgjencisĂ« sĂ« Fluturimeve HapĂ«sinore me AstronautĂ« tĂ« KinĂ«s.

TajkonautĂ«t – siç quhen ndryshe astronautĂ«t kinezĂ« – Chen Dong dhe Cai Xuzhe dolĂ«n nga kabina, ndĂ«rsa Liu Yang qĂ«ndroi brenda kabinĂ«s pĂ«r mbĂ«shtetje.

Veprimtaritë jashtë stacionit hapësinor pritet të zgjasin 6.5 orë.

GjatĂ« tyre, dy tajkonautĂ«t jashtĂ« kabinĂ«s do tĂ« punojnĂ« sĂ« bashku pĂ«r tĂ« kryer detyra si instalimi i pajisjes sĂ« lidhjes midis moduleve dhe ngritja e kamerĂ«s panoramike tĂ« modulit laboratorik “Wentian”.

Ky është raundi i shtatë i veprimtarive jashtë stacionit hapësiror të Kinës.

TaikonautĂ«t e “Shenzhou-14” i pĂ«rfunduan me sukses dy ecjet e tyre tĂ« para nĂ« hapĂ«sirĂ« nĂ« shtator, tĂ« dyja nga kabina e presionit tĂ« ajrit e modulit laboratorik “Wentian”.

Ecja e parë zgjati rreth shtatë orë, ndërsa e dyta rreth pesë orë.

Tre anĂ«tarĂ«t e ekiupazhit tĂ« “Shenzhou-14” u dĂ«rguan nĂ« hapĂ«sirĂ« nĂ« qershor nĂ« njĂ« mision rekord prej gjashtĂ« muajsh.

Siç Ă«shtĂ« planifikuar, ekuipazhi i “Shenzhou-14” do tĂ« presĂ« ardhjen e anijes kozmike “Shenzhou-15” nĂ« stacionin hapĂ«sinor kĂ«tĂ« muaj.

AnĂ«tarĂ«t e “Shenzhou-15” do tĂ« bashkohen me taikonautĂ«t e “Shenzhou-14” pĂ«r ndĂ«rrimin e parĂ« tĂ« ekuipazhit tĂ« stacionit hapĂ«sinor.