Transmetuar më 12-11-2022, 07:50

Britania e Madhe- Dy të rinj, Iva Memaj dhe Denis Arapi janë dy shqiptarët që kanë rrëfyer eksperiencën e tyre të udhëtimit nga Shqipëria drejt Britanisë. Për ‘Skynews’, ato kanë treguar sesi u nisën ilegalisht drejt Britanisë me kamion.

“Ndihem shumë e emocionuar për të ardhmen time. Këtu ndihem e sigurt”.- ka treguar Memaj.

Iva tha se iku nga kamioni kur mbërriti në Angli, u fsheh dhe më pas u mor nga një mik. Ajo tha se shoferi rumun nuk mori kurrë 18,000 £ që priste.

Tani ajo po përpiqet të regjistrohet në Home Office në linjën e saj të veçantë telefonike – duke hyrë në një sistem për të cilin ajo e di se mund të duhen vite për të përpunuar aplikimin e saj. Por ajo beson se ia vlen të presësh, duke na thënë se jeta në Shqipëri është e patolerueshme.

31-vjeçarja e cila ka qënë agjente burse në Shqipëri, tregoi se përse mori përsipër të bënte këtë udhëtim kaq të rrezikshëm me kamion.

Ajo tha: “Nuk ka kuptim, por kur shikon Shqipërinë dhe mundësitë që ajo u jep të rinjve do të ketë kuptim. Unë thjesht dua të jetoj në një mjedis të lumtur. Unë thjesht dua të jetoj në një mjedis të sigurt. Unë dua të jetoj në një shoqëri që është e mirëstrukturuar dhe e organizuar mirë. Nuk dua të jetoj më në kaos."

Iva është pjesë e asaj që Sekretarja e Brendshme Suella Braverman e ka quajtur "një pushtim" i emigrantëve, me shifrat që vijnë nga Shqipëria në rritje. Shumica dërrmuese udhëtojnë me varka të vogla, duke paguar kontrabandistët për t’i kaluar nëpër kanal – si miku i Ivës, 26-vjeçari Denis Arapi, i cili gjithashtu është nga Shqipëria.

Denis Arapi Iva dhe Denisi, të cilët thonë se të dy janë të arsimuar universitar, treguan për "stigmën" që rrethon azilkërkuesit shqiptarë.

"Pse i shohim emigrantët si problem," tha Denis. “Filloni të na shihni si njerëz të denjë.

Denis tregoi se si kontrabandistët i bindin njerëzit të bashkohen me bandat e tyre kriminale në Britani.

Denisi, i cili punonte në një spital privat si koordinator në Shqipëri, tha kur kaloi kanalin në korrik, foli me shqiptarë të tjerë në varkë dhe gjysma e tyre planifikonin të kërkonin azil, por të merrnin punë me para në dorë.

Ai pretendon se një e katërta – të rinjtë në varkë – thanë se do të lidheshin me bandat kriminale që i kontrabanduan me të mbërritur në MB dhe do të zhdukeshin nga sistemi i azilit.

Denis tha: "Ata (kontrabandistët) e dinë se sistemi është i prishur dhe ata e përdorin këtë si një pikë të fortë për të bindur njerëzit që ta bëjnë këtë. Thonë "nuk do të marrësh kurrë letrat e azilit". Ata thonë "nuk do të integrohesh kurrë në shoqëri". Ata thonë "Ka raste që kanë më shumë se tre vjet dhe nuk marrin punë. leje.’ Ata të thonë këtë. Të bindin që vjen këtu dhe nuk mund të bësh asgjë tjetër (përveç se të bashkohesh me bandat).

Autoritetet e Mbretërisë së Bashkuar tregojnë se nga më shumë se 12,000 shqiptarë që kanë mbërritur në Britani deri më tani këtë vit, rreth 10,000 janë burra beqarë, të rritur.