Transmetuar më 31-10-2022, 08:20

Vaksinat mRNA: Menstruacione me probleme të rënda njihen si një efekt anësor i mundshëm. Fenomeni zakonisht është i shkurtër dhe nuk konsiderohet serioz

Vaksinat Covid- 19 të bazuara në teknologjinë mRNA ka të ngjarë të shkaktojnë një çrregullim të përkohshëm menstrual, ka njoftuar Agjencia Evropiane e Barnave (EMA), citon noa.al.

Komiteti i ekspertëve të agjencisë rekomandon përditësimin e fletëpalosjeve të udhëzimeve të vaksinës mRNA për të renditur menstruacionet e rënda, d.m.th., rritjen e rrjedhjes ose kohëzgjatjen e gjakderdhjes, si një efekt anësor të mundshëm.

Fenomeni, i cili zakonisht është jetëshkurtër dhe nuk konsiderohet serioz, është parë në provat klinike të vaksinave, në rastet e botës reale dhe në literaturën mjekësore, tha EMA.

Raportime për menstruacione të rënda janë raportuar pas dozave të para, të dyta ose përforcuese të vaksinave Pfizer dhe Moderna.

Përfundimi i nxjerrë nga provat e disponueshme është se ekziston një "mundësi e arsyeshme" e një lidhjeje shkakësore midis periodave të rënda dhe vaksinimit, tha EMA.

Ajo gjithashtu theksoi se nuk ka dëshmi se çrregullimet menstruale kanë efekte në fertilitet.

Një zëdhënës i Moderna, raporton Reuters, tha se kompania është në dijeni të raporteve që lidhin vaksinën me dismenorrenë, ose dhimbjet e lidhura me periodat.

“Megjithatë, deri më sot ne nuk kemi identifikuar një lidhje shkakësore me vaksinën Covid-19 të Moderna”, tha zëdhënësi.

Një panel i EMA që shqyrtoi të dhënat e disponueshme arriti në përfundimin se vaksinat mRNA nuk shkaktojnë komplikime tek gratë shtatzëna ose tek foshnjat dhe janë po aq efektive tek gratë shtatzëna në parandalimin e shtrimit në spital dhe vdekjes.

Çrregullimet e periodave mund të ndodhin për një sërë arsyesh të tjera, duke përfshirë sëmundjet themelore, lodhjen dhe stresin.

Të tilla shqetësime janë vërejtur edhe gjatë infektimit me Covid. /noa.al