Transmetuar më 26-10-2022, 09:19

Itali- Operacion i përbashkët i policicë italiane i koordinuar nga Prokurori Publik i Pordenone në bashkëpunim me Policinë Shqiptare dhe SPAK në Tiranë.

Në kuadër të operacionit "Dream Earnings" u kryen tre arrestime dhe pesë kontrolle në territorin shqiptar.

Mediat italiane raportojnë se hetuesit e Qendrës Operative për Sigurinë Kibernetike në Friuli dhe të Pordenone, me Shërbimin Ndërkombëtar të Bashkëpunimit Policor dhe Njësinë e Krimeve Kibernetike të Policisë Shqiptare kanë zbuluar një rrjet mashtrimi të shitjeve online.

Pas hetimeve është zbuluar një skemë kriminale komplekse, e cila përfshinte pastrimin e shumave të vjedhura në vende të ndryshme anëtare të BE-së, përfshirë Qipron, Lituaninë, Estoninë, Holandën dhe Gjermaninë, dhe shndërrimin e tyre në kripto-valuta.

Arrestimet dhe kontrollet u kryen ndaj shqiptarëve, të gjithë banues në Tiranë dhe pjesë e një organizate që dyshohet se ka mashtruar disa qindra shtetas italianë.

Shuma e mashtrimit është disa milionë euro, por kjo mund të jetë vetëm maja e ajsbergut. Vetëm pas analizës së sistemeve kompjuterike të sekuestruara do të mund të përcaktohen shumat reale. Në rrjedhën e më shumë se 42,000 përgjimeve telefonike të kryera nga hetuesit italianë, doli se sa të aftë ishin mashtruesit në përdorimin e teknikave reale të bindjes dhe plagjiaturës, deri në atë pikë sa i bindnin viktimat të merrnin borxhe dhe të paguanin, me kalimin e kohës, disa qindra mijëra euro.

Nga hetimet telematike u zbuluan rreth 90 mijë kontakte telefonike të italianëve për përdorim nga operatorët call center, të gatshëm për t’u kontaktuar për propozime mashtruese investimi.

Rreth 42 mijë telefonata të bëra nga qendra e thirrjeve janë përgjuar. Vlerësohet se lëvizja e parave mund të arrijë në disa dhjetëra milionë euro. Si rezultat i aktivitetit në Tiranë u sekuestruan dy call center me mbi 60 stacione pune të pajisura me kompjuter personal dhe dy serverë të lidhur me stacionet e punës.

Në Itali u sekuestrua edhe serveri i përdorur nga organizata për të mbuluar gjurmët e saj kompjuterike dhe për të penguar hetimet.