Transmetuar më 16-10-2022, 18:30

Një burrë dhe një grua mund të kenë lindur në të njëjtin vit, por kjo nuk do të thotë se janë në të njëjtën moshë, thonë studiuesit, në kuadrin e një studimi të fundit, i cili zbulon se një gjini është më e prirur ndaj plakjes. Sipas gjetjeve të reja, kjo diferencë moshe shfaqet që në moshën 20-vjeçare.

Në një studim të parë në llojin e tij, të botuar në The Journals of Gerontology: Series A, shkencëtarët nga Universiteti i Jyväskylä krahasuan moshën kronologjike të mijëra vullnetarëve, pra vitet e tyre aktuale të jetës, me moshën e tyre biologjike , d.m.th. gjendjen e organizimit të plakjes.

Ata përdorën një seri testesh që vlerësojnë plakjen e trupit bazuar në disa shënues të saktë të lidhur me ADN-në. Gjetjet zbuluan se burrat plaken më shpejt se gratë. Në fakt, hendeku ishte veçanërisht i madh në vitet 50, kur burrat ishin biologjikisht mesatarisht 4 vjet më të vjetër se gratë e së njëjtës moshë.

Hulumtimi shqyrtoi moshën biologjike të 2240 binjakëve, të cilët u ndanë në dy grupe sipas moshës së tyre. Njëri grup përfshinte vullnetarë nga 21-42 vjeç, ndërsa tjetri 50-76 vjeç. Rreth 151 nga çiftet binjake të studiuara ishin femra dhe meshkuj, duke i lejuar studiuesit të shqyrtojnë gjenetikën dhe mënyrën e tyre të jetesës ndërsa rriteshin.

Mosha biologjike është llogaritur duke përdorur 4 orë epigjenetike, të cilat masin të ashtuquajturat nivele të metilimit të ADN-së. Përveç kësaj, janë marrë parasysh faktorë të tjerë si vitet e arsimimit, indeksi i masës trupore (BMI), si dhe zakonet e alkoolit, pirjes së duhanit dhe aktivitetit fizik.

Rezultatet treguan se burrat ishin më të vjetër se gratë në të gjitha grupet dhe të gjitha orët epigjenetike. Dallimi, i cili ishte i dukshëm qysh në moshë madhore, u bë më i madh me moshën, duke e zgjeruar hendekun nga 1.2 në 4.3 vjet.