Transmetuar më 15-10-2022, 16:58

SERBI- Presidenti i Republikës së Serbisë Aleksandër Vuçiç mund të japë dorëheqjen nga posti për shkak të çështjes së Kosovës dhe marrëdhënieve me Rusinë.

Është ky lajmi që po qarkullon nga media serbe Danas, e cila i referohet Dragan J. Vuçiçeviç, kryeredaktor i “Informer”, i cili thotë se bashkëpunëtorët e Vuçiçit i kanë dhënë informacione se presidenti po planifikon të dorëhiqet.

Ndërsa Dragan J. Vuçiçeviç tha se sipas informacioneve që ka nga bashkëpunëtorët e Vuçiçit, ai planifikon të japë dorëheqjen për të lënë "dikë tjetër" të vendosë sanksione ndaj Rusisë dhe të njohë pavarësinë e Kosovës, në një situatë ku presioni ndaj Serbisë për t’u tërhequr nga këto dy çështje do të ishte aq i madh sa shteti nuk mund ta mbështesë.

Dorëheqja e presidentit është një mundësi e paraparë me Kushtetutë dhe Ligjin për Presidentin. Kushtetuta thotë se mandati i presidentit përfundon në përfundim të mandatit për të cilin ai është zgjedhur, me dorëheqje ose shkarkim.

“Presidenti i Republikës i paraqet dorëheqjen Kryetarit të Asamblesë Kombëtare”. Kur Presidenti i Republikës jep dorëheqjen, informon publikun dhe Kryetarin e Kuvendit. “Në ditën e dorëheqjes i mbaron mandati presidentit”, thuhet në Kushtetutë.

Një gjë të tillë thotë edhe ligji, ku thuhet se “mandati i presidentit përfundon kur dorëheqja të arrijë në Asamblenë Kombëtare”.

Nëse Aleksandar Vuçiç, i cili mban postin e presidentit të vendit, do të jepte dorëheqjen, të cilën kryeredaktori i tabloidit Informer e paraqiti si një mundësi të pamundur, Serbia do të udhëhiqej nga Vladimir Orliç, një anëtar i SNS-së në pushtet.

Presidenti i Republikës është i detyruar të informojë publikun për faktin se ka dorëzuar dorëheqjen dhe mund të shpjegojë dorëheqjen e tij. Në rast se Presidenti i Republikës jep dorëheqjen, shkarkohet ose pengohet të kryejë detyrën, ai zëvendësohet nga Kryetari i Asamblesë Kombëtare për maksimum tre muaj. Gjatë zëvendësimit të Presidentit të Republikës, Kryetari i Asamblesë Kombëtare është i autorizuar të përfaqësojë Republikën e Serbisë brenda dhe jashtë vendit, të marrë letrat e tërheqjes dhe kredencialet nga përfaqësuesit e huaj diplomatikë, të shpallë zgjedhjet për Asamblenë Kombëtare, të propozojë kandidatët për kryeministër në Kuvendin Popullor, për të ushtruar kompetenca në fushën e mbrojtjes së Republikës së Serbisë dhe për të komanduar ushtrinë serbe.