Transmetuar më 30-09-2022, 20:52

RUSI- Vladimir Putin nënshkroi një marrëveshje për të aneksuar katër rajone të Ukrainës, pasi deklaroi se Rusia nuk do të dorëzohej kurrë dhe do t’i mbronte me të gjitha mjetet e nevojshme. Gjatë fjalës së tij, Putin tha për aneksimin e rajoneve: Qytetarët në rajonet e Ukrainës bënë zgjedhjet e tyre, ne nënshkruam aneksimin e tyre dhe shpresojmë që parlamenti ta pranojë. Përveç kësaj, e drejta për vetëvendosje parashikohet në Kartën e OKB-së. Atje kanë luftuar stërgjyshërit tanë. Rusia nuk ka aspirata për ringjalljen e BRSS (Bashkimit Sovjetik). E vërteta është në anën tonë.

Pse tani?

Sipas BBC, presidenti i Rusisë tani ka zgjedhur të shpallë aneksimin pasi ka kaluar në mbrojtje. 7 muaj pas pushtimit. Tani ai mund të kërcënojë Perëndimin nëse vazhdon të armatosë Ukrainën me raketa në zonat që ai ka vendosur se tani janë territor rus. Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres dënoi aneksimin, duke thënë se ishte një përshkallëzim i rrezikshëm i luftës.

Si Krimea?

Skena është një kopje e asaj që bëri Presidenti Putin në mars 2014 kur ai pushtoi rajonin e Krimesë nga Ukraina, thirri një referendum të dënuar gjerësisht nga komuniteti ndërkombëtar dhe më pas e aneksoi atë gjithsesi, përmes të njëjtit proces kushtetues që kulmoi me votim në Rusi nga parlamenti. Vetëm se këto nuk janë raste të ngjashme. Krimea u pushtua me gjakderdhje minimale dhe u vu nën kontrollin e plotë rus. Në shkallë të ndryshme, të katër territoret që tani po aneksohen janë ende pjesërisht në duart e Ukrainës. Në total, ato përbëjnë rreth 15% të territorit të Ukrainës. Pyetja është se si mund të aneksojë Rusia katër zona që nuk i kontrollon plotësisht? Cilado qoftë përgjigja, lideri rus ishte qartësisht me nxitim për ta bërë këtë, duke shpallur referendumet.

Çfarë do të ndryshojë?

Kjo nuk është ende e qartë. Edhe Peskov nuk ishte në gjendje të përcaktonte se ku do të vinte Rusia kufirin e saj të ri në Ukrainën jugore të pushtuar. Megjithatë, ai tha se vendi i tij e konsideron të gjithë rajonin Donetsk pjesë të Rusisë. Sa i përket atyre vendeve që nuk janë nën pushtimin rus, ai tha se ato duhet të çlirohen.

Si do të përgjigjet Ukraina?

Presidenti Volodymyr Zelenskyy u hakmor kundër lëvizjeve të aneksimit të Rusisë duke kërkuar pranimin e shpejtë të Ukrainës në NATO. Ai gjithashtu e bëri të qartë se aneksimi nuk do t’i sjellë Kremlinit atë që ai shpreson: Ukraina nuk mund dhe nuk do të tolerojë asnjë përpjekje nga Rusia për të kapur ndonjë pjesë të tokës sonë./BBC