Transmetuar më 29-09-2022, 13:11

DANIMARKË- Vendim i papritur i Mbretëreshës së Danimarkës. Mbretëresha Margaret II e Danimarkës ka hequr titujt mbretëror katër prej nipërve të saj. Ata janë fëmijët e princit Joachim, djalit të saj të dytë, i cili është martuar dy herë dhe ka katër fëmijë të moshës nga 23 deri në 10 vjeç.

"Nga 1 janari 2023, pasardhësit e Lartësisë së Tij Mbretërore Princ Joachim do të mund të përdorin vetëm titujt e Kontit dhe Konteshës së Montbezatit, ndërsa titujt e Princit dhe Princeshës së Danimarkës do të pushojnë së ekzistuari", thuhet në deklaratë.

Nëna e dy djemve më të mëdhenj të Princit Joachim tha se ishte "tronditur" nga vendimi. “Kjo erdhi nga hiçi. Fëmijët ndihen të përjashtuar ”, tha kontesha Alexandra për gazetën BT. "Ata nuk mund ta kuptojnë pse po i hiqet identiteti."

Sipas deklaratës, "Mbretëresha dëshiron të krijojë kornizën që katër nipërit e saj të jenë në gjendje të formësojnë jetën e tyre në një masë shumë më të madhe pa u kufizuar nga kërkesat dhe detyrat e veçanta që vijnë nga një marrëdhënie zyrtare me familjen e saj mbretërore".

Ndërsa katër fëmijët e Princit Joachim ruajnë pozitat e tyre në linjën e trashëgimisë.