Transmetuar më 07-09-2022, 15:29

Nga Jonathan Cable

Zona e euros po hyn në një recesion. Sondazhet po tregojnë një krizë të thelluar të kostos së jetesës dhe një perspektivë të zymtë që po i mban konsumatorët të kujdesshëm ndaj shpenzimeve.

Ndërsa pati një lehtësim të presioneve të çmimeve, ato mbetën të larta dhe Banka Qendrore Evropiane është nën presion pasi inflacioni po shkon në më shumë se katërfishin e objektivit të tij prej 2%, duke arritur një rekord prej 9.1% muajin e kaluar.

Çmimet po përballen me perspektivën e rritjes së normave të interesit në mënyrë agresive, pikërisht kur ekonomia hyn në një rënie.

Një rritje në kostot e huamarrjes do t’i shtonte problemet e konsumatorëve me borxhe, megjithatë në një sondazh të Reuters javën e kaluar pothuajse gjysma e ekonomistëve të anketuar thanë se presin një rritje të paprecedentë të normës bazë prej 75 pikësh bazë nga BQE këtë javë, ndërsa pothuajse po aq parashikojnë një Rritje me 50 bps.

Pavarësisht këtyre pritjeve, euro ra nën 99 cent për herë të parë në 20 vjet të hënën, pasi Rusia tha se furnizimi me gaz përmes tubacionit të saj kryesor në Evropë do të qëndronte i mbyllur për një kohë të pacaktuar.

Çmimet e gazit në kontinent u rritën deri në 30% të hënën, duke nxitur frikën e mungesave dhe duke përforcuar pritshmëritë për një recesion dhe një dimër të hidhur pasi bizneset dhe familjet janë goditur nga çmimet e larta të energjisë.

Indeksi përfundimtar i përbërë i menaxherëve të blerjeve (PMI) i S&P Global, i parë si një udhëzues për shëndetin ekonomik, ra në nivelin më të ulët 18-mujor prej 48.9 në gusht nga 49.9 i korrikut, nën një vlerësim paraprak prej 49.2. Çdo gjë nën 50 tregon tkurrje.

"Vrojtimet e PMI sinjalizojnë se eurozona po hyn në recesion më herët nga sa mendonim më parë, e udhëhequr nga ekonomia e saj më e madhe Gjermania, dhe ne tani e shohim zonën e euros duke ‘gëzuar’ një recesion më të gjatë tre të katërtat," tha Peter Schaffrik në Royal Bank. të Kanadasë.

"Rishikimi është kryesisht për shkak të zhvillimeve në çmimet e energjisë, të cilat, edhe pas tërheqjes gjatë ditëve të fundit, mbeten të ngritura dhe që do të thotë se ndikimi në shpenzimet e familjeve do të jetë më i madh nga sa prisnim deri më tani."

Kjo perspektivë e recesionit goditi moralin e investitorëve në bashkimin e monedhës dhe ai ra në shtator në nivelin më të ulët që nga maji 2020, tregoi një tjetër sondazh.

Aktiviteti i shërbimeve në Gjermani, ekonomia më e madhe e Evropës, u tkurr për të dytin muaj radhazi në gusht pasi kërkesa e brendshme u vu nën presion nga rritja e inflacionit dhe besimi i dobët, treguan shifrat e mëparshme.

Ekonomia e saj është në rrugën e duhur për t’u tkurrur për tre tremujorë radhazi duke filluar nga ky, sugjeroi një sondazh i Reuters javën e kaluar.

Në Francë, ekonomia e dytë më e madhe e eurozonës, sektori i shërbimeve humbi më shumë avull dhe arriti të sigurojë rritje modeste vetëm me menaxherët e blerjeve që thonë se perspektiva ishte e zymtë.

Industria italiane e shërbimeve u rikthye në një rritje modeste, por në Spanjë aktiviteti u zgjerua me ritmin më të ngadaltë që nga janari, me kompanitë që shqetësoheshin se inflacioni do të rëndonte mbi fitimet e tyre dhe mbi kërkesën e klientëve.

Në Britani, ekonomia e mbylli gushtin në një bazë shumë më të dobët sesa mendohej më parë pasi aktiviteti i përgjithshëm i biznesit u tkurr për herë të parë që nga shkurti 2021 në një sinjal të qartë recesioni, tregoi PMI e saj.

Në Azi, sondazhet treguan se një rikthim i fortë në sektorin e shërbimeve të Kinës u lehtësua paksa mes shpërthimeve të reja të COVID-19, ndërsa në Japoni sektori u tkurr për herë të parë në pesë muaj.

Industria dominuese e shërbimeve të Indisë u rrit më shpejt se sa pritej muajin e kaluar falë një zgjerimi të fortë të kërkesës dhe një lehtësimi të vazhdueshëm të presioneve të kostos.