Transmetuar më 17-08-2022, 10:16

Në një qytet në Skocinë verilindore, Debbie Banks kërkon të dhëna për të gjurmuar kriminelët, ndërsa klikon në një bazë të dhënash me lëkurë tigri. Ka mijëra fotografi, duke përfshirë qilima, kufoma dhe ekzemplarë taksidermie.

Drejtuesi i fushatës së krimit për Agjencinë e Hetimit Mjedisor (EIA), një organizatë bamirëse me bazë në Londër, përpiqet të identifikojë tigrat individualë nga vijat e tyre. Pasi identifikohet një tigër, një hetues mund të përcaktojë se nga vjen.

“Vijat e një tigri janë po aq unike sa shenjat e gishtave të njeriut, – tha Banks për AFP. – Ne mund t’i përdorim vijat për të kryqëzuar imazhet e tigrave të robëruar, që mund të jenë kultivuar".

Aktualisht kjo është një punë e ngadaltë dhe e mundimshme. Por një mjet i ri i inteligjencës artificiale, i zhvilluar nga instituti “Alan Turing”, një qendër në Mbretërinë e Bashkuar për shkencën e të dhënave dhe inteligjencën artificiale, duhet ta bëjë jetën shumë më të lehtë për bankat dhe zyrtarët e zbatimit të ligjit.

Projekti synon të zhvillojë dhe testojë teknologjinë e AI, që mund të analizojë vijat e tigrave në mënyrë që t’i identifikojë ato. “Ne kemi një bazë të dhënash të imazheve të tigrave që janë ofruar për shitje ose janë sekuestruar, – shtoi Banks. – Kur hetuesit tanë marrin imazhe të reja, ne duhet t’i skanojmë ato në bazën e të dhënave.

Për momentin po e bëjmë këtë me dorë, duke parë modelet individuale të vijave të çdo imazhi të ri që marrim dhe duke e ndërlidhur me ato që kemi në bazën e të dhënave tona".

Shpresohet se teknologjia e re do të ndihmojë agjencitë e zbatimit të ligjit të përcaktojnë se nga vijnë lëkurat e tigrave dhe t’i lejojë ato të hetojnë rrjetet transnacionale të përfshira në trafikimin e tigrave.

Pasi zyrtarët të dinë origjinën e lëkurave dhe produkteve të konfiskuara të tigrit, ato do të jenë në gjendje të tregojnë nëse kafsha është kultivuar apo gjuajtur nga një zonë e mbrojtur.

Gjuetia pa leje, e nxitur nga kërkesa e konsumatorëve, mbetet një kërcënim i madh për mbijetesën e specieve, sipas VNM. Lëkurat dhe pjesët e trupit të tigrit janë të kërkuara, pjesërisht për shkak të përdorimit të tyre në mjekësinë tradicionale kineze.

Rreth 4.500 tigra mbeten në të egër në të gjithë Azinë. "Tigrat u përballën me një rënie masive të popullsisë në 120 vitet e fundit, kështu që ne duam të bëjmë gjithçka që mundemi për të ndihmuar në përfundimin e tregtisë së pjesëve dhe produkteve të tyre, duke përfshirë lëkurën e tigrit", – tha Banks.

Kushdo që ka fotografi të tigrave është i ftuar t’i dorëzojë ato në EIA për të ndihmuar në forcimin e bazës së të dhënave: "Ne po ftojmë individë, qofshin ata fotografë apo studiues dhe akademikë, të cilët mund të kenë imazhe të tigrave, ku modelet e tyre të vijave janë të qarta. Ato mund të jenë nga tigra të gjallë, tigra të ngordhur ose pjesë tigri.

Nëse mund t’i ndajnë ato me ne, shkencëtarët e të dhënave më pas mund të zhvillojnë, trajnojnë dhe testojnë algoritmin. Kemi nevojë për mijëra imazhe vetëm për të bërë atë fazë të projektit".