Transmetuar më 28-07-2022, 19:00

Toyota, kompania japoneze e makinave që prodhon edhe Lexus e Daihatsu, po rrit prodhimin jashtë shtetit për të kompensuar numrin më të ulët të makinave të prodhuara në vendin e saj të origjinës, Japoni.

Nga janari në qershor 2022, prodhuesi i automjeteve ndërtoi më shumë makina jashtë shtetit sesa ka pasur ndonjëherë gjatë këtyre 6 muajve.

Kompania e mbylli ecurinë duke shënuar rezultate rekord të shitjeve dhe prodhimit jashtë shtetit për muajin qershor, pasi prodhuesi i automjeteve po rimëkëmbet gradualisht nga problemet pandemike dhe të zinxhirit të furnizimit.

Të dhënat më të fundit, të publikuara të enjten, tregojnë se Toyota ende ka vështirësi në tregun vendas, ku fabrikat kanë mbetur pa punë nga mungesa e pjesëve, citon noa.al.

Por jashtë Japonisë, Toyota po rrit prodhimin në fabrikat e saj për të rikuperuar terrenin e humbur.

Në gjashtë muajt e parë, prodhimi jashtë shtetit u rrit me 5.6 për qind, niveli më i lartë i të gjitha kohërave, gjithsej 3.35 milionë automjete. Prodhimi në Japoni, nga ana tjetër, u tkurr 18 për qind, ose 1.73 milionë njësi.

Për muajin qershor, Toyota rezervoi prodhim rekord jashtë shtetit prej 637,240 automjetesh, dhe një total shitjesh më të mirë ndonjëherë prej 750,450 automjetesh. Në total përfshihen edhe kamionët e linjës tjetër të saj, Daihatsu dhe kamionët Hino.

Ndërkohë, prodhimi i qershorit në Japoni ra 27 për qind, ndërsa shitjet në tregun vendas ranë 24 për qind.

Pikat e nxehta të prodhimit përfshijnë Azinë, Evropën dhe Amerikën Latine – rajone ku përzierja e produkteve është më elastike ndaj mungesave të furnizimit, sepse automjetet kërkojnë më pak gjysmëpërçues.

Prodhimi në rajone të tilla si Japonia dhe Amerika e Veriut, megjithatë, janë ende në rënie. Kjo vjen kryesisht për shkak se ato tregje janë bazat e prodhimit për automjetet premium të markës Lexus, të cilat përdorin shumë më tepër çipa për funksionet e tyre të avancuara dhe për këtë arsye janë më të prekshme ndaj bllokimeve të zinxhirit të furnizimit.

Toyota ka për 2022, porosi për të paktën 2 milionë makina të markës së saj, kryesisht autovetura dhe fuoristrada.

Por menaxheri i prokurimeve globale Kazunari Kumakura tha në fillim të kësaj jave se kompania po i qëndronte planit të saj për të prodhuar gati 10 milionë automjete të markës Toyota dhe Lexus në vitin aktual fiskal që përfundon në mars.

Në gjashtë muajt e parë të vitit kalendarik 2022, prodhimi global është ulur 3.8 për qind krahasuar me një vit më parë, duke shkuar në 5.1 milionë automjete. Prodhimi i automjeteve Toyota dhe Lexus ra me 3.5 për qind ose 4.36 milionë, që do të thotë se kompania është shumë larg nga objektivi i saj prej 9.7 milionë. /noa.al