Transmetuar më 14-07-2022, 18:34

Skeleti i fosilizuar i një të afërmi të T. rex që endej në tokë rreth 76 milionë vjet më parë do të dalë në ankand në Nju Jork këtë muaj, njoftoi Sotheby’s, raporton noa.al duke cituar AP.

Skeleti Gorgosaurus do të ekspozohet në ankandin e historisë natyrore të Sotheby më 28 korrik, tha shtëpia e ankandeve.

Gorgosaurus ishte një mishngrënës që jetonte në atë që tani është Shtetet e Bashkuara perëndimore dhe Kanadaja gjatë periudhës së vonë të Kretakut. Ai i parapriu të afërmit të tij Tyrannosaurus rex me 10 milionë vjet.

Skeleti u zbulua në vitin 2018 pranë lumit Judith në Havre, Montana, tha Sotheby’s. Është 3 metra i lartë dhe 6.7 metra i gjatë.

Të gjithë skeletet e tjerë të njohur të Gorgosaurus janë në koleksionet e muzeut, duke e bërë këtë ekzemplarin e vetëm të disponueshëm për pronësi private, tha shtëpia e ankandeve.

“Në karrierën time, kam pasur privilegjin të trajtoj dhe të shes shumë objekte të jashtëzakonshme dhe unike, por pak prej tyre kanë kapacitetin për të frymëzuar mrekulli dhe për të kapur imagjinatën si ky skelet i pabesueshëm i Gorgosaurus,” tba Cassandra Hatton, kreu global i shkencës dhe kulturës popullore të Sotheby.

Vlerësimi i para-shitjes së Sotheby për fosilin është 5 deri në 8 milionë dollarë. Parashikohet që ankandi të kapë shitje dyshifrore. /noa.al Fotot: AP