Transmetuar më 29-05-2022, 11:40

Në Rajonin Autonom Xinjiang Ujgur të Kinës veriperëndimore është krijuar një korridor i gjelbër përmes një procesi ripyllëzimi, i cili shërben si një mburojë rëre për hekurudhën Hotan-Ruoqiang, që kalon skajin jugor të shkretëtirës Taklimakan.

Kompania “Xinjiang Hotan-Ruoqiang Railway Co., Ltd.” njoftoi se janë hedhur 50 milionë metra katrorë rrjete bari dhe janë mbjellë 13 milionë fidanë shkurresh dhe pemësh, duke u shtrirë në 300 kilometra përgjatë hekurudhës, duke mbuluar pjesën më të prirë ndaj stuhive të rërës, citon noa.al, agjencinë e lajmeve “Xinhua”.

Sipas kompanisë, është instaluar një sistem inteligjent vaditës për kursimin e ujit, i cili mund të përdoret në distancë nga një celular ose kompjuter.

Punimet për ripyllëzimin filluan në dhjetor 2018 për të përkuar me ndërtimin e hekurudhës Hotan-Ruoqiang, një projekt kyç hekurudhor kombëtar që shtrihet për 825 kilometra dhe lidh qytetin e Hotanit, në prefekturën me të njëjtin emër, me qarkun Ruoqiang, në prefekturën autonome mongole të Bayingolin.

Hekurudha, e cila pritet të hyjë në funksion muajin e ardhshëm, do të përfundojë seksionin përfundimtar të linjës hekurudhore të Unazës së Shkretëtirës Taklimakan dhe do të promovojë zhvillimin ekonomik dhe social të Xinjiang-ut jugor.