Transmetuar më 17-01-2022, 21:06

Avancojnë studimet për reduktimin e emetimeve të karbonit

Më shumë studiues kinezë janë angazhuar tani në studime ose risi në lidhje me reduktimin e emetimeve të karbonit, ndërsa vendi punon për të arritur objektivin e tij për neutralitetin e karbonit, raporton noa.al duke cituar “Xinhua”.

Universiteti Lanzhou, me qendër në provincën Gansu të Kinës veriperëndimore, ka krijuar së bashku një institut me “LONGi Green Energy Technology Co., Ltd.”, për të ndërtuar një platformë kërkimi dhe zhvillimi të teknologjisë, pajisjeve dhe materialeve të energjisë së pastër.

Gansu, me zona të gjera në shkretëtirën Gobi, ka burime të bollshme të erës, dritës dhe nxehtësisë, të cilat mund të përdoren në mënyrë efikase për t’i shërbyer më mirë qëllimit të reduktimit të karbonit të vendit.

Më parë, studiuesit nga Universiteti Lanzhou kanë bërë kërkime krijuese në qelizat diellore me shtresë të hollë, qelizat diellore të silikonit, bateritë litium-jon, superkondensatorët e ujit dhe prodhimin fotokatalitik të hidrogjenit.

Kina është zotuar të ketë kulmin e emetimeve të dioksidit të karbonit përpara vitit 2030 dhe të arrijë neutralitetin e karbonit përpara vitit 2060, duke bërë uljen më të madhe në botë në intensitetin e emetimit të karbonit në kornizën kohore më të shkurtër në histori.