Transmetuar më 15-01-2022, 19:48

‘Hapni librat, mbyllni këmbët’, kjo deklaratë e një ministreje në Afrikën e Jugut është pritur me revoltë. Rofi Ramatuba, ministre e Shëndetësisë e rrethit Limpopo, i bëri komentet gjatë një vizite në një shkollë të mesme në Segagapeng.

“Unë u them vajzave: hapni librat dhe mbyllni këmbët. Mos hap këmbët, por hap librat. Faleminderit”, u tha ajo studentëve. Ministrja shtoi se burrat e moshuar joshin vajzat duke u ofruar atyre gjëra luksoze si paruke të shtrenjta dhe telefona inteligjentë.

Sipas BBC, akuzat e Ramatumba kanë ngjallur reagime të forta në rrjetet sociale dhe shumë përdorues po pyesin veten pse ajo iu drejtua vetëm vajzave. “Kjo nuk është mënyra e duhur për të folur me fëmijët për abuzimin, seksin dhe pëlqimin”, ka shkruar një përdorues.

Deputetja e opozitës Sivigue Guaroube i përshkroi deklaratat e Ramatuba si shumë problematike.

“Ishte një mundësi për një diskutim kuptimplotë me këta studentë rreth pëlqimit. Në vend të kësaj, ajo fajësoi viktimat dhe u bëri presion të panevojshëm vajzave,” shkroi ajo në Twitter.

Vetë Ramatumba tha se deklarata e saj ishte e izoluar dhe se ajo iu drejtua edhe studentëve. “U kam thënë djemve që të fokusohen në edukimin e tyre dhe të mos flenë me vajza”, tha ajo.

Ministrja pohoi gjithashtu se votuesit e saj në zonë e vlerësuan mesazhin që dha. “Ata thanë se kishin frikë të thoshin gjëra të tilla dhe më falënderuan për plotësimin e boshllëkut”, shtoi ajo.

Sipas shifrave zyrtare, rreth 33,400 vajza nën moshën 17 vjeç kanë lindur fëmijë në Afrikën e Jugut në vitin 2020. Mungesa e aksesit në edukimin seksual, si dhe shërbimet shëndetësore të përballueshme dhe të përshtatshme, janë faktorë kyç në shtatzënitë e adoleshenteve të vendit, sipas organizatave për fëmijët.