Transmetuar më 20-12-2021, 11:34

Zbardhet axhenda e plotë e ‘Open Balkan’ në Shqipëri.

Në këtë axhendë, përcaktohet itinerari dhe zhvillimet që do të ketë ky takim, që pritet të mbahet sot dhe nesër në kryeqytetin shqiptar dhe në Elbasan.

Delegacioni i Vuçiç dhe i Zaev do të udhëtojnë drejt Elbasanit, atje ku do të mbahet edhe dita e parë e këtij organizmi, në orën 18:30. Ndërkohë, dita e nesërme pritet që të ketë zhvillime më intensive, pasi do të kulmojë me një konferencë të përbashkët të 3 liderëve, që janë edhe inicatorët e kësaj nisme.

AXHENDA DATA 20 DHJETOR 18.30 – Mbërritja në Elbasan

19.00 – Darka zyrtare e delegacionit

Të pranishëm në këtë darkë zyrtare janë:

Kryeministri Edi Rama, Presidenti i Serbisë Aleksandar Vučić Kryeministri i Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev

Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj Ministrja e Bujqësisë, Frida Krifca Zëvendëskryeministër dhe Ministri i Agrokulturës së Serbisë, Branislav Nedimović, Zëvendëskryeministër dhe Ministri i Financave të Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovacevski

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimit të ujërave, Trajan Dimkovski

Kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Serbisë, Marko Cadez Kryetarja e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Ines Muçostepa Kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Maqedonisë së Veriut, Antoni Peshev Këshilltar i Lartë në Këshillin Atlantik, Jim O’Brien Zëvendëskryetari i Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur, Alex Soros

AXHENDA DATA 21 DHJETOR

09.00 – Mbërritja e delegacioneve në Pallatin e Brigadave (mundësi foto)

09.05 – Takimi i 3 drejtuesve (Në Pallatin e Brigadave)

Kryeministri Edi Rama, president ii Serbisë, Aleksandër Vuçiç dhe kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev

09.30 – Seancë I pari që merr fjalën: Kryeministri Edi Rama Presidenti serb, Aleksandar Vučić Kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev Komisioneri për Zgjerimin dhe Fqinjësinë Olivér Várhelyi Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, Majlinda Bregu, Drejtor i Sekretariatit të CEFTA-s, Emir Djikic Drejtor i Komunitetit të Transportit, Matej Zakonjšek

Kryetar i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Serbisë, Marko Cadez

Në seancë marrin pjesë edhe krerët e dhomave të tregtisë: Ines Muçostepa, Antoni Peshev,

10.30 – Pushim

10.45 – Diskutimi i liderëve mbi Axhendën e Ardhshme për Ballkanin e Hapur

11.30 – Ceremonia e nënshkrimit 1. Marrëveshja për kushtet për akses të lirë në tregun e punës në Ballkanin Perëndimor.

2. Marrëveshja për ndërlidhjen e skemave të identifikimit elektronik të qytetarëve të Ballkanit Perëndimor.

3. Marrëveshja ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për bashkëpunim në fushën e veterinarisë, sigurisë ushqimore dhe ushqimore për kafshë dhe fitosanitare në Ballkanin Perëndimor.

4. Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

5. Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

12.00 – Forumi Rajonal për Bujqësi dhe Bashkëpunim Rajonal

Paneli: Edi Rama Ministria e Financave, Delina Ibrahimaj Ministrja e Bujqësisë, Frida Krifca Presidenti serb, Aleksandar Vučić Branislav Nedimović Siniša Mali Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev Zëvendëskryeministër dhe Ministri i Financave të Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovacevski Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimit të ujërave, Trajan Dimkovski Ines Muçostepa

Në seancë marrin pjesë edhe: Kryetarët e dhomave të tregtisë + 5 përfaqësues të agrobiznesit

13.00 – Konferencë e përbashkët për shtyp e tre liderëve të Iniciativës Ballkanike të Hapur

14.00 – Dreka zyrtare

16.00 – Nisja e delegacioneve