Transmetuar më 22-11-2021, 10:52

Kina, tregu më i madh i automobilëve në botë, pritet të ketë më shumë se 300 milionë makina të regjistruara deri në fund të këtij viti, deklaroi një zyrtar i Shoqatës së Prodhuesve të Automjeteve të Kinës (CAAM), bën të ditur “Xinhua”.

Deri në fund të shtatorit, Kina kishte tashmë 297 milionë automobilë të regjistruar, tha Shi Jianhua, zëvendëssekretari i përgjithshëm i CAAM, gjatë një forumi në Konventën Botërore të Prodhimit të mbajtur në Hefei, kryeqendra e provincës Anhui të Kinës lindore.

Tregu i automobilëve në Kinë do të vazhdojë të shohë rritje të qëndrueshme në të ardhmen, me një rritje mesatare vjetore të pritshme prej 4 për qind për pesë vitet deri në vitin 2025, tha Shi.

Gjithashtu në forum, i cili u përqendrua në zhvillimin e industrisë së automjeteve me energji të re, ekspertët vunë në dukje se tregu i automobilave i Kinës është më i madhi në botë dhe prodhimi, shitja dhe zotërimi i tij i automobilave janë renditur të parët globalisht për shumë vite rresht.

Statistikat treguan se nga janari në tetor, vëllimet kumulative të prodhimit dhe shitjeve të automjeteve me energji të re u rritën me rreth 1.8 herë nga viti në vit në Kinë. Automjetet me energji të re përbënin 11 për qind të shitjeve bruto të makinave.

Një raport mbi industrinë e re të automjeteve energjetike të Kinës u publikua në forum, duke thënë se pas rreth 20 vitesh zhvillimi, industria e re e automjeteve me energji të Kinës po hyn në fazën e rritjes të drejtuar nga tregu dhe po marshon drejt një faze të re të zhvillimit me cilësi të lartë.