Transmetuar më 12-06-2021, 17:54

Futbolli ka evoluar vit pas viti në mënyrë që të rritet aftësia fizike e lojtarëve. Në këtë mënyrë, talenti duhet plotësuar me fuqi muskulore. Sidoqoftë, për të arritur në majën e lojës së bukur, të dy aspektet duhet të merren parasysh. Kështu, dieta e rreptë e Lionel Messit ishte një faktor që maksimizoi nivelin e tij sportiv dhe uli problemet fizike. Ylli nga Rosario mori një vendim më 2014, që e ndihmoi atë të ruante një performancë stratosferike, edhe kaloi moshën 30 vjeç.

Dieta e rreptë e Messit

Pas finales së Kupës së Botës 2014 në Brazil, në të cilën Argjentina u mund kundër Gjermanisë me një gol të paharrueshëm nga Mario Götze, në minutën e 113-të, Messi filloi një periudhë reflektimi mbi stilin e tij të jetës. Përveç kësaj, ai vuante nga probleme të përsëritura të stomakut dhe muskujve. Kjo e shtyu atë të kontaktojë me Giuliano Poser, një mjek italian i specializuar në mjekësinë sportive. Nga ai moment, konsideratat ushqyese të lojtarit më të mirë në historinë e Barcelonës ndryshuan në mënyrë drastike. Në fakt, në deklaratat për “Mundo Deportivo”, Poser komentoi: “Quhet kinezologji e aplikuar, konsiston në kryerjen e një studimi të forcës së muskujve të sportistit dhe, bazuar në rezultatet e këtij studimi, përcaktohet trajtimi, i cili është specifik për secilin person. Edhe pse baza është gjithmonë një dietë e mire”.

Çfarë është kineziologjia e aplikuar?

Para ndarjes së ushqimeve të përdorura në dietën e Messit, ne do të përqendrohemi në një hap kalimtar përmes bazave të kinezologjisë së zbatuar, të zbatuar nga specialisti i zgjedhur për numrin 10.

Në thelb, ajo përcaktohet si një teknikë ose sistem që lind nga dega kiropraktike. Objektivi i saj është të zbulojë sëmundjet dhe mangësitë, bazuar në forcën, së bashku me përgjigjen muskulore. Klasifikohet si një pseudoshkencë dhe bazohet në parime kimike, strukturore dhe mendore.

Në rastin e sulmuesit argjentinas u krye ajo që njihet si provë ushqyese, e cila konsiston në analizën e përgjigjes muskulore ndaj disa shtesave ushqimore. Nga ky vlerësim i përpiktë dolën 5 ushqimet thelbësore të dietës së Messit, që po paraqesim më poshtë.

1. Uji

Megjithëse uji duket themelor, jo të gjithë sportistët hidratohen në mënyrën e duhur. Para, gjatë dhe pas aktivitetit fizik këshillohet të ruani hidratimin.

1.5 litra ujë për çdo kilogram të humbur, pas praktikës sportive, është një masë e përdorur gjerësisht. Përveç kësaj, ujit duhet t’i jepet përparësi mbi pije të tjera, që përmbajnë më shumë substanca.

2. Drithërat Drithërat janë një tjetër ushqim thelbësor në dietën e Messit. Përfitimet e tyre janë antioksiduese, zvogëlojnë faktorët e rrezikut për diabetin, modifikojnë florën bakteriale për stabilitetin e tretjes dhe kontrollin e peshës, çka çon në tonifikimin e muskujve.

3. Vaj ulliri ekstra i virgjër

Rëndësia e vajit të ullirit ekstra të virgjër është e jashtëzakonshme për të marrë energji, për të mbrojtur sistemin kardiovaskular, për të shmangur stresin oksidativ dhe për të nxitur formimin e muskujve, falë omega 3. Ai ka efekt të jashtëzakonshëm si anti-inflamator natyral, duke lejuar shpejtësi të rimëkëmbjes te futbollistët, kur përjetojnë mbingarkesë.

4. Frutat

Nga ana tjetër, frutat janë aleatë ushqyes të Messit për të pasur një gjendje të lakmueshme forme, pavarësisht nga ngarkesa e madhe e ndeshjeve midis kualifikuesve të Amerikës së Jugut, Champions League, La Liga, Copa del Rey, Superkupave dhe turneve derivate.

Disa nga frutat më të rekomanduara në sport janë molla, banania, shalqiri, ananasi, pjepri, kumbulla, fiku dhe kajsia. Ato promovojnë efektin antioksidant, shpejtojnë riaftësimin, parandalojnë humbjen e lëngjeve, rregullojnë punën e zorrëve, ndihmojnë në rigjenerimin e muskujve, zvogëlojnë inflamacionin e tyre.

5. Perime të freskëta me origjinë natyrore

Ushqimet e fundit dietike të Messit ​​janë perimet. Perimet me gjethe jeshile janë të preferueshme, pasi kanë dy efekte përcaktuese për një sportist: forcojnë fibrën e muskujve dhe stimulojnë shërimin e indeve. Duhen perime që të mos jenë ndotur me pesticide ose herbicide, si: Chard, Spinaq, Marule, Rukola, Brokoli, Lakër jeshile, Çikore. /fredi/noa.al