Pasojat post covid-19/ Studiuesit tregojnë raportin e personave me probleme që lidhen me trurin
Transmetuar më 07-04-2021, 10:00

Ekspertët konfirmojnë se njerëzit e infektuar me COVID-19, në gjashtë muajt e kaluara, kishin më shumë shanse të zhvillonin gjendje depresive, çmendurie, psikoze apo goditje në tru.

BBC shkruan se një e treta e atyre që janë infektuar nga mesi i kësaj pandemie globale, kanë rezultuar se kanë problem psikologjike e neurologjike. Shanse më të larta, për t’iu shkaktuar këto probleme kishin ata që shtroheshin në spitale dhe vendoseshin në njësinë e kujdesit intensive.

Shkencëtarët britanikë shikuan të dhënat elektronike mjekësore të më shumë se gjysmë milioni pacientëve në SHBA dhe shanset e tyre për të zhvilluar një nga 14 kushtet e zakonshme psikologjike ose neurologjike ishin të larta, ku përfshiheshin:

Hemorragji e trurit

Goditje në tru Parkinsonit

Sindroma Guillain-Barré Çmenduri Psikoza Çrregullime të humorit Çrregullime ankthi

Ankthi dhe çrregullimet e humorit ishin diagnoza më e zakonshme në mesin e atyre me Covid dhe këto kishin më shumë të ngjarë të binin në stresin e përvojës së të qenit shumë i sëmurë ose i shtruar në spital, shpjeguan studiuesit.

Kushtet si goditja në tru dhe çmenduria kishin më shumë të ngjarë të ndikonin në ndikimet biologjike të vetë virusit, ose të reagimit të trupit ndaj infeksionit në përgjithësi. Covid-19 nuk shoqërohej me një rrezik në rritje të sindromës Parkinson ose Guillain-Barré (e shkaktuar nga gripi)./K.B/NOA.al